Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ”hemlig” var den planen

Den ”hemliga” planen för att få Schweiz att rösta ja till Gripen, är inte så hemlig.

Annons

De dokument som Ekot har publicerat visar att regeringarna i Schweiz och Sverige har en arbetsfördelning. Själva sakfrågan, om Schweiz ska köpa svenska stridsflygplan eller inte, ska skötas av schweiziska kampanjorganisationer. Där ska Sverige inte blanda sig i. Den schweiziska ja-kampanjen har även betalat tillbaka 1,4 miljoner kronor som Saab har bidragit med.

Men Sveriges ambassad i Bern ska göra allt för att sprida en positiv bild av Sverige. Och som av en händelse ska Gripen-flygplan regelbundet visas upp för allmänheten.

Men ”hemlig plan”? Människor i Schweiz lär ju märka om Gripen-flygplan plötsligt flyger över deras huvuden. Det krävs inte någon granskande journalist för att räkna ut vem som ser till att göra dessa uppvisningar – och varför. Schweiziska journalister lär märka om de under de kommande månaderna erbjuds ”exklusiva” intervjuer eller reportagemöjligheter som råkar ha en anknytning till Sverige. Och de lär inte vara mera korkade än att de fattar varför sådana erbjudanden kommer just nu.

Det hemliga är så fall de brev som Ekot har kommit över, men som nu kan läsas av vem som helst i hela världen. Ännu en gång har en regering fått erfara att dess interna korrespondens inte är så intern. Laddningen i Ekots avslöjande är just att redaktionen har kommit över hemliga dokument.

Men tänk hur det hade varit om utrikesminister Carl Bildt i stället hade kallat till en presskonferens, långt innan någon journalist hade fått tag i de interna breven. Då skulle han kunnat säga följande:

– Eftersom Schweiz ska folkomrösta om Gripen anser vi att det är relevant att informera om Sverige. Däremot lägger vi oss självklart inte i den debatt som Schweiz måste föra i sakfrågan.

Han hade fått svara på en eller annan kritisk fråga. Han hade fått frågan om gränsdragningen mellan information om Sverige och otillbörlig påverkan. Men sedan hade frågan sannolikt varit ur världen.

Mer läsning

Annons