Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så jobbigt att välja hela tiden

Annons

Taxi var god dröj. Så låter det oftast inte i dag. Taxiverksamheten var för drygt 20 år sedan först ut i en rad svenska avregleringar. Ökad tillgång har ökat kundnyttan. Men taxiresenärerna har fått nya problem.

Sverige har avreglerat snabbare än något annat västland visar en sammanställning som Svenska Dagbladet tagit fram i samarbete med en amerikansk tankesmedja.

Denna liberalisering har genomförts både under socialdemokratiska och borgerliga regeringar. En borgerlig regering tillät friskolor, en reform som nästkommande S-regering förfinade genom att införa samma skolpeng för alla skolor. Det blev ingen återställare. Utvecklingen fick fortsätta.

Utåt, mot väljare och medborgare, handlar avregleringarna om att erbjuda valfrihet. Det är individen eller familjen som ska ha makten att välja skola, äldreomsorg, tv-kanal, tågoperatör eller elleverantör. Det gamla systemet när en kund snällt fick vänta sex veckor på att Televerket skulle fixa ett abonnemang känns i dag absurt.

Avregleringarna medför inget stillsamt lyckotillstånd. För taxikunden gäller det att ha örnkoll på priset. Den fria marknaden medför inte per definition att priserna sjunker. Valfrihet tar tid och kraft.

Avregleringar betyder inte ett system utan regler. Politikerna har fortfarande makten och måste ta den makten, att ställa krav på privata företag som tar över skattebetald verksamhet från offentlig regi, inte minst omsorgen och skolor. Ytterst är det vi som bestämmer via valsedeln.

Valfriheten ställer också större krav på oss som ska välja, av tvång eller lust, allt från taxi till skola. Det är ibland jobbigt – och svårt. Men alternativet är inte mer lockande – att någon annan hela tiden bestämmer vad som är bäst för mig.

Att kunna välja handlar om frihet. Valfriheten är också ett redskap för att vi ska få det bättre.

Mer läsning

Annons