Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan det bli bättre

Annons

Varje vårdcentral inrättar en särskild grupp som tar hand om unga människor med psykiska problem. Det är ett bra förslag och ett sätt att förebygga det värsta som kan hända.

Bris, Barnens rätt i samhället, summerade i går sina erfarenheter från 2011. Organisationen tog under året emot samtal från 25 900 barn och ungdomar. De flesta rörde trassel med kompisar, ett problem som i alla fall delvis hör åldern till.

Var femte samtal till Bris kom från barn som mår psykiskt illa. För en del, 1 600 unga människor, har det gått så långt att de pratade om att inte vilja leva längre. Orsakerna kan vara fler, mobbning är en. En del har till och med försökt ta livet av sig.

Förslaget från Bris är att det på varje vårdcentral ska finna ett särskilt arbetslag som kan fånga upp dessa barn och ungdomar. Skolhälsovården borde egentligen vara den första instansen, men i många kommuner finns inte dessa resurser, konstaterar Bris.

Förslaget om specialiserade arbetslag är mycket förnuftigt. Att samla flera yrkeskunniga borde ge större möjligheter att fånga upp de barn och unga som befinner sig i riskzonen.

NA berättade i slutet av januari om Rasmus, 24 år, som tog sitt liv i november förra året. Han hade sökt för sömnsvårigheter och fick tabletter för att kunna sova. Han fick däremot inte den vård, som han egentligen behövde för att komma till rätta med den grundläggande orsaken till att han mådde psykiskt dåligt.

Det här fallet är ett exempel på hur man kan ramla mellan stolarna, sa Jan Johansson, anmälningsläkare vid primärvården, i en kommentar till NA om Rasmus död. Det är viktigt för oss att hitta systemfelen, fortsatte han.

Jan Johansson efterlyste en helhetssyn. Samma princip kan man föra över till förslaget på särskilda arbetslag på vårdcentralerna. Dessa skulle medföra en kontinuitet för de unga som behöver hjälp och därmed ökade möjligheter att nå den nödvändiga helhetssynen.

Ett problem är möjligen att nå ut till dem som verkligen måste få vård. Men det borde inte vara ett problem. Bris har visat att barnen hör av sig självmant – om förtroendet finns.

Landstingspolitikerna i Örebro län har härmed fått ett förslag att ta ställning till.

Mer läsning

Annons