Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan smugglare stoppas

3 419 personer drunknade under 2014 när de i desperation försökte fly till Europa. I dag träffas EU:s stats- och regeringschefer för att göra något åt det.

Annons

Risken finns att det blir ett slutsatsdokument där det talas om att komma åt flyktingsmugglarna som om det enbart vore en polissak. En sak är säker: Om EU:s ledare säger att de vill jaga kriminella flyktingsmugglare, kommer de inte att komma åt flyktingsmugglarna.

Förutsättningarna är nämligen följande: 1. Det är så gott som omöjligt för en flykting att ta sig till Europa på ett lagligt sätt. 2. Så länge det finns desperata människor kommer det att finnas hänsynslösa affärsmän som utnyttjar det. Typ flyktingsmugglare. 3. Flyktingsmugglarna verkar utanför EU-ländernas kontroll.

Ska vi rycka undan grunden för flyktingsmugglarna måste vi erbjuda alternativa vägar. Ett alternativ är ökade kvoter. Ett annat är att skapa lagliga möjligheter att söka asyl i de länder där de befinner sig.

Dessutom har vi ett politiskt läge i Libyen som är rena rama guldgruvan för både terroriströrelser och kriminella. En stat med två konkurrerande regeringar och dessutom olika milisgrupper som strider mot varandra. Vi har sett det förut. Så var det i Somalia på 90-talet. Så blev det efter USA:s invasion av Irak. Syrien har slitits sönder av inbördeskrig utan att någon ens har försökt ingripa.

Men det finns också exempel på mer framgångsrika ingripanden till exempel Bosnien och Kosovo i början av 90-talet.

När stats- och regeringscheferna träffas i dag i Bryssel kommer en del av dem att nervöst snegla på opinionsläget. Men en ledare för en stat ska inte bara lyssna på opinionen, Han eller hon måste också leda opinionen.

Det som behövs nu är inte bara kortsiktiga åtgärder för att hindra fler katastrofer, utan långsiktiga åtgärder för att skapa en mer hållbar flyktingpolitik för EU.

Mer läsning

Annons