Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi undvika en finsk valskandal

På en träff med liberala skribenter varnade statsminister Fredrik Reinfeldt för vad som skulle hända om vi införde regler om offentlig redovisning av vilka bidrag partierna får från privatpersoner och företag. Han gillade det inte. De som ger sådana bidrag kommer att bli mobbade på nätet, sade han.

Annons

Jo, den risken finns naturligtvis.

Men riskerna med att inte ha en offentlig redovisning är större. Fråga Finlands statsminister, Matti Vanhanen! Han är nu mitt uppe i en valfinansieringsskandal. Att en grupp företagare skänkte stora belopp till politiker från flera olika partier behöver inte innebära någon skandal. Men värre är de uppgifter som tyder på att företagarna lobbat för att vissa personer skulle få plats i Vanhanens regering.

Matti Vanhanen har vid flera tillfällen haft dåligt minne när han har fått frågor om valfinansieringen. Han säger att han har svårt att ”gestalta” vad som har hänt.

En polisutredning pågår. Oavsett om ett brott har begåtts eller inte, är valfinansieringsskandalen en skakande upplevelse för Finland. Ett land som anses vara ett av de minst korrupta i världen. Och även om alla inblandade skulle frias, är det en affär som skakar om hela det politiska systemet i Finland.

Nej, det är inte fult eller omoraliskt av privatpersoner eller företag att ge stöd till ett politiskt parti. Och det är inte fult av ett politiskt parti att ta emot sådant stöd. Men om stödet överskrider en viss nivå borde det vara offentligt vem som har gett det.

Det är två principer som krockar. Å ena sidan är det bra att veta om en viss organisation, ett visst företag eller en privatperson ger ett betydande bidrag till något av de politiska partierna. Offentlig genomlysning är det bästa sättet att undvika sådana skandaler som Finland nu skakas av. Å andra sidan har vi valhemlighet. Ägaren till företaget vill kanske inte skylta med sina politiska sympatier.

Beloppsgränsen för offentlig redovisning får inte sättas för lågt. Den som vill skänka 5 000 eller 10 000 kronor till ett parti bör kunna göra det, utan att hamna på en offentlig lista. Men när beloppen blir sexsiffriga – eller ännu högre – är det rimligt att kräva en redovisning.

Hellre nagga valhemligheten lite i kanten än att Sverige ska drabbas av en egen valfinansieringsskandal.

Mer läsning

Annons