Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkar EU Hällefors

Krångla inte till valet till EU-parlamentet mer än nödvändigt! EU är en lika lokal fråga som antalet skolor i Hällefors.

Annons

Bara 36 procent av de röstberättigade i Hällefors utnyttjade sin rösträtt i valet till EU-parlamentet för fem år sedan.

Kommunen har satt upp ett mål: att valdeltagandet ska komma upp på samma nivå som för resten av landet.

Visst kan det sägas att EU:s beslutsprocess är krånglig. Men uppriktigt sagt: Har du exakt koll på hur propositioner och motioner hanteras i riksdagen? Vet du vad riksdagen gör när den i nästa vecka ska hålla en interpellationsdebatt om den digitala industrin?

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Hällefors, Annahelena Jernberg, är inte bara Socialdemokraternas högsta politiker i kommunen. Hon är också den politiker som måste kunna svara på åtminstone en del av de frågor som väljarna har om rikspolitik och EU-politik.

EU handlar om jordbruksstöd till mjölkbonden och stöd till landsbygdsprogram i Hällefors. Men det handlar också om märkningen av korven i butiken och avgasreglerna för bilar som säljs i Hällefors. Om Ovako ska kunna sälja sina produkter enkelt till andra EU-länder krävs att EU har gemensamma regler. Och då ska också korvtillverkare och biltillverkare i andra EU-länder kunna sälja till Hällefors.

En stor del av de beslut som fattas av kommunfullmäktige i Hällefors är på ett eller annat sätt EU-relaterade. Då blir det faktiskt relevant att sätta upp EU som en punkt på kommunfullmäktiges dagordning. Hur tycker socialdemokraten Annahelena Jernberg och moderaten Christina Johansson att EU kan hjälpa till för att minska arbetslösheten i Hällefors? Ju mer den debatten förs lokalt, desto mer begripligt blir EU. Då kan Hällefors öka valdeltagandet – och även engagemanget mellan valen.

Så testa: Låt partiföreträdarna i Hällefors käfta i fullmäktige om hur de vill att EU ska utvecklas. Det skulle bli en spännande debatt.

Mer läsning

Annons