Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så platt när tekniken tystar ideologierna

Så är då valåret 2010 invigt. I går var den svenska politikens toppnamn samlade i Riksdagshuset för att verbalt puckla på varandra i årets första partiledardebatt.

Annons

Det handlade om jobb, utanförskap, arbetslöshet, statsfinanser, skatter och skola. Ja, och så sjukförsäkringen förstås.

Inga nyheter direkt. Och det kunde man heller inte förvänta sig eller ens önska sig. Debatten var ett sätt för partiledarna att markera sina redan väl kända ståndpunkter. Tryggt, men föga spännande.

Debatten är också en försmak av valårets ställningskrig mellan de två regeringsalternativen. Fyra partier på ena sidan och tre på den andra, front mot front. Några av partiernas profilfrågor skymtade förbi men blev inga huvudnummer. Den ihopklumpningen kan bli ett problem i valrörelsen eftersom vi fortfarande ska rösta på enskilda partier och inte folkomrösta om två alternativ.

Både alliansen och de rödgröna vill framstå som om de agerar från varsin ideologisk plattform. Tyvärr är verkligheten lång från så knivskarpt kluven.

Jobb och arbetslöshet kommer ett bli en het valfråga. Förmodligen i kombination med sjukförsäkringen. Än så länge finns inga ideologiska skillnader att ta fasta på. Debatten om sjukförsäkringen handlar mest om teknikaliteter. Det framkom när de rödgröna la fram sitt alternativ i tisdags. Alla partier vill att så många som möjligt ska försörja sig på arbete. Det svåra är att hitta rätt metod. Det är egentligen en uppgift för en sierska mer än för en politiker. Och handlar mer om tro och hopp än ideologi.

Samma sak med jobben. Säg den politiker som tycker att vi ska ha färre arbetstillfällen.

Skatter brukar visa på ideologiska skillnader. Den kopplingen har tunnats ut i Sverige. Den Moderatledda alliansen ser skattesänkningar som ett sätt att få fler i arbete, för allas vår försörjning. De rödgröna fnyser åt den ekvationen och vill rädda välfärden med ökade skatter. En teknikalitet om man så vill. Samma sierska är den enda som kan ge svaret.

En sak var partiledarna ense om. Att jordbävningen på Haiti är en katastrof. Det var ingen yttre fiende som enade motståndarna denna dag, utan en gemensam bedrövelse. Vackra ord, men inget vägledande för politiskt vankelmodiga väljare.

Mer läsning

Annons