Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så retar du terrorister

Att någon spränger sig till döds är nytt i Sverige. Och det var ren tur att det enbart var självmordsbombaren som omkom.

Annons

Men det var inte den 12 december 2010 som terrorismen kom till Sverige. Terrorismen har funnits under årtionden. Men den har växlat färg: Sprängningen den kommunistiska tidningen Norrskensflamman 1940. Flygplanskapningen av ett plan mellan Stockholm och Göteborg 1972. Sprängningen av västtyska ambassaden 1975. Mordet på Olof Palme 1986. Mordet på Anna Lindh 2003. Till detta kommer en terrorism som inte skapar lika stora rubriker – men som är väl så allvarlig. Personer som kan knytas till ”Vit makt”-rörelsen tog livet av 14 människor under åren 1999-2009, enligt en rapport från Säpo.

Terrorism av grupper som gör en egen bisarr tolkning av islam är vi vana vid att höra talas om. Men lite perspektiv skadar inte. Under 2009 identifierade europeiska polismyndigheter 294 genomförda eller stoppade terroristdåd. Ett enda kunde hänföras till muslimska grupper. Ytterligare ett försök gjordes på ett flygplan på väg till Nordamerika.

Vi skulle kunna bemöta hotet med ökad slutenhet. Stänga Sveriges gränser. Visa misstänksamhet mot personer med – som det heter – ”utländsk bakgrund”. Stanna hemma i stället för att gå ut och julhandla. Låta polisen bygga upp en enorm övervakningsapparat för att hålla koll på vad enskilda människor gör.

Men då gör vi precis som terroristerna vill.

Det finns en grundläggande likhet mellan vänsteranarkistiska Baader-Meinhof-ligan på 70-talet och de islamistiska terroristerna på 2000-talet. Syftet med attentaten är att skapa en motreaktion. Baader-Meinhof-ligan ville att staten skulle öka repressionen. Därmed skulle ”arbetarklassen” bli medveten om hur illa det var ställt – och göra revolution.

De islamistiska terroristerna har ungefär samma dagordning. Om polisen börjar kräva id-kontroll av alla som de tror är muslimer, om kvinnor med sjal får höra glåpord när de går på stan – då kommer spänningarna att öka i samhället. Och fler muslimer kan rekryteras till ”kampen”.

Alltså ska vi göra tvärtom. Gå och julhandla! Ge en vänlig blick till kvinnan med sjal! Gör ett besök i närmaste moské och visa lite nyfikenhet, snarare än fruktan. Inget skulle reta terroristerna mera!

Mer läsning

Annons