Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saabs framtid avgörs

Annons

I dag randas första dagen i det som blir en ödesvecka för Saab. Företaget har stora problem med likviditeten, vilket inneburit att företagets leverantörer inte har fått betalt. Produktionen har stått stilla i ett par veckor.

Varje dag förlorar Saab stora pengar.

Företagets problem kan lösas i ett första steg genom att det säljer sin fastighet till den omstridde ryske miljardären Vladimir Antonov. Regeringen och riksgälden har godkänt en sådan manöver. GM sägs också inte ha något emot detta. Men EIB, Europeiska investeringsbanken, har ställt upp nya villkor för att godkänna en sådan lösning.

Exakt vad dessa villkor innebär klargörs förmodligen i dag. Men flera uppgifter tyder på att EIB kräver att lånet som Saab tagit hos EIB sägs upp och betalas tillbaka inom tre månader.

Saab fick tidigare ett lån på 400 miljoner euro, men har bara utnyttjat 217 miljoner. Bara och bara – det motsvarar 1,9 miljarder kronor och de pengarna kan företaget med stor sannolikhet inte få fram på den korta tid som står till buds.

Om fastighetsaffären däremot godkänns enligt de förutsättningar som gällde för regeringens och Riksgäldens beslut frigörs 270 miljoner kronor, vilket innebär att produktionen kan komma igång igen. Därmed får företaget en ny respit till nästa kris.

Tyvärr ser den ut att inte vara särskilt långt borta. Det andra steget i den tänkbara lösningen, efter fastighetsaffären, är att nämnde Antonov godkänns som och går in som ägare. Han har mycket pengar och vill tydligen spendera dem på att ge Saab en framtid. Få har dock någon tillit till den ryske affärsmannen.

Saab har under hela sin historia bara visat lönsamhet några få år. Mycket litet tyder på att det i framtiden kan göra det heller. Risken för att företaget inom kort, kanske redan i veckan, måste begära sig i konkurs är dessvärre ytterst konkret.

Trots att det skulle leda till att 3 800 anställda på Saab och något eller några tusental anställda hos underleverantörerna förlorar sina jobb, skulle det förmodligen vara bättre på sikt än att hela tiden behöva förlita sig på ett hopp om att kortsiktiga lösningar på akuta kriser ska rädda företagets framtid.

Mer läsning

Annons