Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sådant ska synas på lönen!

Nämn ordet äldreomsorg, så kommer den ena eländesbeskrivningen efter den andra. Men de allra flesta är nöjda med sin hemtjänst. Och Östernärkes hemtjänst hör till de bästa.

Annons

I två undersökningar har hemtjänsten i Östernärke hamnat på topp. Dels Socialstyrelsens brukarundersökning. Dels Örebro kommuns egen utvärdering. Och faktiskt: Det är rätt bra i hela Sverige. 89 procent av de äldre som har hemtjänst säger att de är någorlunda nöjda eller mycket nöjda med sin hemtjänst, enligt Socialstyrelsens nationella brukarundersökning. Och faktum är att undersökningen visar en liten ökning av andelen nöjda.

Vi får då och då larmrapporter om äldreomsorg som inte fungerar, om äldre som inte får den hjälp de har rätt till. Sådant ska naturligtvis uppmärksammas. Men larmrapporterna riskerar att överskugga den vardag som fungerar väl. Det utförs väldigt mycket bra arbete inom äldreomsorgen i Sverige, inte minst i hemtjänsten.

Flexibilitet är ett nyckelord som nämns av de anställda vid hemtjänsten i Östernärke i reportaget i dagens NA. Alltså: när det inträffar något som inte riktigt stämmer överens med mallen för jobbet, så försöker de anställda ändå att lösa det. Behoven bland brukarna är naturligtvis oändligt varierande. De vanor som är just dina, försvinner ju inte den dag du behöver ha hjälp med att få vardagen att fungera. Om någon skulle försöka trycka in dig i en mall för hur en genomsnittlig persons behov ser ut, så blir det krockar. Och då kommer vi att få en och annan larmrapport om hur illa omsorgen fungerar. Arbetsgivaren har ett ansvar för att ge de anställda inom omsorgen tillräckligt mycket spelutrymme för att de ska kunna vara flexibla.

Om brukarna i Östernärke är särskilt nöjda, ja då borde det synas i nästa lokala löneförhandling. Själva vitsen med lokala löneförhandlingar måste ju vara att belöna dem som gör ett riktigt bra jobb.

Mer läsning

Annons