Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ja till KU, Maud Olofsson!

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Den förre näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson vill inte komma till riksdagens konstitutionsutskott för att svara på frågor om Nuon-affären. Det är dumt av henne. Men sannolikt gör hon en kylig kalkyl. Hon är inte längre toppolitiker. Hon har redan avgått. Det kostar ingenting att ge fingret åt konstitutionsutskottet. Och det skulle sannolikt bli en rätt plågsam utfrågning. Hellre då tacka nej. En före detta minister kan göra så.

Statliga Vattenfall köpte holländska Nuon för 97 miljarder kronor. Det sägs vara den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin. Vattenfall fick tre miljoner europeiska gas- och elkunder. Men det var en katastrof. Nuon var våldsamt övervärderat. Hittills har värdet skrivits ner med 30 miljarder kronor.

Det är också klarlagt att det pågick intriger kring Nuon-affären på näringsdepartementet. Elisabeth Thand Ringqvist, som var politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson, varnade enligt TT för att ett nej skulle leda till en förtroendekris med ledningen för Vattenfall. En kris som sannolikt skulle komma att utspelas i medierna. Usch då! För övrigt vill inte heller Elisabeth Thand Ringqvist ställa upp på att bli utfrågad i konstitutionsutskottet. Hon är numera vd för Företagarna – och vill fortsätta med det i lugn och ro.

Maud Olofsson säger att det är svårt för henne att komma ihåg alla turer kring Nuon-affären som genomfördes för fem år sedan. Det är klart att minnet kan svikta, att det som hände för fem år sedan inte framstår som lika klart som det som hände för ett halvår sedan. Men det får hon väl i så fall förklara för KU. Något måste hon ju ändå kunna säga. Något måste hon komma ihåg.

Låt oss – teoretiskt – anta att polisens Palme-spanare plötsligt skulle hitta en person som på goda grunder kan misstänkas för att ha utfört mordet. Var så säker: De vittnen som befann sig i närheten kommer återigen att kallas till förhör. Och går det så långt som till åtal får de finna sig att också sitta i vittnesbåset.

Rätten kommer visserligen att tvingas värdera deras vittnesmål utifrån att det gått nästan tre årtionden sedan mordet skedde. Men vittna kommer de att få göra. Och därtill kommer deras vittnesmål att granskas in i minsta detalj av oberoende jurister, försvarsadvokater och medier.

Konstitutionsutskottet är inte någon domstol. Syftet med utskottets förhör är att utreda vad som har skett – och granska hur regeringen har skött sitt uppdrag. Lite för ofta blir konstitutionsutskottet en politisk teater. Oppositionen anmäler än det ena och än det andra till KU, för att ge sken av att den sittande regeringen är allmänt dum och oduglig. Det hör till spelets regler.

Men Nuon-affären är inte ett exempel på politisk teater. Granskningen i konstitutionsutskottet är berättigad. Det hade varit näst intill tjänstefel att inte granska affären.

Det finns en rad frågor att ställa om hur den sköttes av näringsministern. Och vi ska inte glömma att hela regeringen är kollektivt ansvarig för sina beslut.

Mer läsning

Annons