Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ja till ökad frihandel

Företagen i Örebro län planerar att nyanställa 1 200 personer under året. Det är fler än vid motsvarande tid för ett år sedan.

Annons

En annan måttstock på ekonomin är arbetslösheten. I november 2013 var den 8,3 procent i Örebro län. I november 2014 hade den sjunkit till 7,9 procent. Åt rätt håll, trots allt. Men det finns stora variationer i länet.

I vår vardag är ekonomi något väldigt lokalt. Vi handlar i butiken i Ramsberg, Kopparberg eller Askersund. Vi får ut en lön från vår lokala arbetsplats – eller i värsta fall försörjningsstöd från kommunen.

Men den utlösande orsaken till att fler blev arbetslösa och beroende av försörjningsstöd var en bankkonkurs i USA i september 2008. Den ledde till en kris som drabbade människor i Ramsberg, Kopparberg och Askersund. Vår ekonomi är beroende av omvärlden.

Det är visserligen en klen tröst för den arbetslöse. Men Sverige har klarat sig bättre än nästan alla andra jämförbara länder. Det beror på de strikta budgetregler som en socialdemokratisk regering införde. Det beror på att Alliansregeringen stimulerade ekonomin med sänkta skatter. Det beror på att Sverige har en väl fungerande byråkrati, med en låg grad av korruption. Det är faktorer som dämpat nedgången.

Nu gäller det att påskynda uppgången. Lokalt kan vi göra en del, till exempel förbättra resultaten i skolan. Sverige kan göra en del, till exempel ha skatteregler som gynnar arbete.

Men lik förbaskat var det en konkurs i USA som gjorde att människor även i Ramsberg, Kopparberg och Askersund drabbades. Ska vi få en mer påtaglig uppgång måste det också hända saker globalt. Det pågår nu förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Det är världens största ekonomi (EU) och världens näst största (USA) som siktar på att ta bort byråkratiska hinder för handel. Självklart ska innehållet i ett avtalsförslag utsättas för kritisk granskning. Men de som är emot avtalet säger också nej till ökat välstånd och minskad arbetslöshet – i Ramsberg, Kopparberg och Askersund.

Mer läsning

Annons