Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg något, Kamprad!

Annons

Ikeas grundare Ingvar Kamprad var aktiv nazist under sina ungdomsår. Det visste vi sedan tidigare. Han har offentligt tagit avstånd från det. Mångfald finns med som värdegrund för Ikea.

Så egentligen borde affären vara avslutad.

I en bok av journalisten Elisabeth Åsbrink får vi veta att Ingvar Kamprads engagemang i nazismen var mer långvarigt än vad vi tidigare trott.

Sådana detaljer räcker inte för att starta någon ny indignationskampanj mot Ingvar Kamprad. Det avgörande är inte det exakta antalet år som det pågick.

Däremot är det besvärande för Ingvar Kamprad att han i en intervju som gjordes förra året hyllar Sveriges kanske mest kända antisemit. Ingvar Kamprad säger att han betraktar Per Engdahl som en ”stor man”. ”Det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever”, tillägger han.

Per Engdal var inte vem som helst, utan den som mer än någon annan förknippas med fascism och nazism i Sverige.

Per Engdahl engagerade sig i Sveriges fascistiska kamporganisation redan på 20-talet. Han var medförfattare till en bok som stödde Hitler-Tyskland under andra världskriget - ”Det kämpande Tyskland”. Efter kriget medverkade han till att förnya den högerextrema rörelsen. Han ansåg att betoningen på ras skulle tonas ner. I stället skulle de högerextrema rörelserna peka ut främmande kulturer som ett hot mot Sverige. Ur dessa idéer växte Sverigedemokraterna fram.

Per Engdahl avled 1994, 85 år gammal. Han hyllas än i dag av öppet nazistiska grupper. ”En stor man”, enligt Ingvar Kamprad.

Än så länge har Ingvar Kamprad kommenterat den nya boken genom sina talespersoner. Själv vill han inte ge några intervjuer. Det är en strategi som inte kommer att hålla i längden. Ingvar Kamprad måste förklara sig.

Ingvar Kamprad är en makthavare av rang. Ikeas storlek är i sig en maktfaktor. Dessutom har Ikea betydelse för bilden av Sverige.

Ikea som varumärke är intimt förknippat med Ingvar Kamprad. Det fungerar inte att skilja de två. Vad kommer Ikeas kunder i Israel att säga om Kamprads hyllningar till en känd antisemit?

Mer läsning

Annons