Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till sprutbyte

Annons

De senaste sju åren har det inte anmälts ett enda fall där en missbrukare i Örebro län har smittats med hiv. I Örebro delas det inte ut några sprutor till narkomaner. Och så bör det förbli.

Programnämnd social välfärd i Örebro har antagit ett yttrande till Missbruksutredningen – en statlig utredning som föreslår förändringar i missbruksvården. Dessbättre har programnämnden inte gått igenom Missbruksutredningen slentrianmässigt. Nämnden har granskat utredningens förslag – och sågar på goda grunder ett par av dem.

Ett av utredningens förslag är att det ska bli enklare för landstingen att införa sprututbyte. Programnämnden säger nej.

Teorin är att missbrukare ska undvika att smittas av hiv genom att de får byta sina gamla sprutor mot nya och renare sprutor. Men de vetenskapliga beläggen för att det skulle ha någon effekt är synnerligen tunna. Det bekräftas i utredningen, fast på ett byråkratiskt språk. Örebro län är ett konkret exempel på att sambandet mellan sprututbyte och minskad hiv-spridning i stort sett är obefintlig.

Ett annat argument för sprututbyte är att det skulle ha en effekt på spridningen av hepatit C. Där skriver Missbruksutredningen så här: ”Det har inte kunna styrkas eller avstyrkas att sprututbytesverksamhet leder till minskad spridning av hepatit C.” Alltså: Ingen bevisad effekt alls.

Det sägs ibland att sprututbyte skulle få missbrukare att komma i kontakt med behandling. Men Missbruksutredningens förslag går ut på att Landstinget ska kunna starta sprututbytesprogram, utan att samverka med kommunens socialtjänst. Alltså: dela ut sprutor och sedan lämna missbrukarna vind för våg. De ska i alla fall inte ”störas” av kommunens socialtjänst.

Programnämnd social välfärd i Örebro varnar för en medikalisering av missbruksvården. En del av missbruksutredningens förslag pekar i den riktningen. Den vill att det ska bli lättare att skriva ut syntetisk narkotika som blockerar heroinets effekter, till exempel subutex och metadon.

Subutex och metadon kan fungera under strikt kontrollerade former, som en del i en mer omfattande behandling. Men det finns ingen anledning att öka utbudet. Redan nu handlas det hej vilt med subutex och metadon på den illegala marknaden. Med slappare kontroll kommer missbruket att öka ännu mer.

Programnämnd Social välfärd i Örebro har insett ett och annat som missbruksutredaren inte har fattat.

Mer läsning

Annons