Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin utmanar sina egna

I går fick Mona Sahlin en lång applåd, efter sitt tal till partiets förtroenderåd. Men en del av dem som stod och applåderade var rasande på Mona Sahlin, när hon ville ha en samverkan med Miljöpartiet, men lämna Vänsterpartiet utanför.

Annons

En del av de som stod och applåderade har betraktat Mona Sahlin som något av ett högerspöke inom det egna partiet. Vi vet inte vem som läckte ”toblerone-affären” till media en gång i tiden. Kanske var det någon av dem som applåderade.

Det kanske är just nu som Socialdemokraterna skulle behöva Mona Sahlin – en partiledare som vågar utmana sin egna. En partiledare som vågar säga att den gamla politiken inte duger längre.

Socialdemokratin har en förmåga att förnya sin egen politik. Men förnyelsen brukar ske i regeringsställning. I opposition brukar Socialdemokraterna sträva efter att väljarna ska känna igen sig: ”Vi har fixat det förr”. Nu fungerar inte det längre.

I sitt tal markerade Mona Sahlin återigen: Ett samarbete med Miljöpartiet är att föredra, framför att ha ett samarbete med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Hon förklarade att det blir ohållbart för Socialdemokraterna att avskaffa regeringens jobbskatteavdrag. Hon sade att Socialdemokraterna behöver en helt ny politik för a-kassan. En hög a-kassa under de första kritiska månaderna, därefter måste ersättningsnivån trappas ner. Det ska alltid löna sig att arbeta, framhöll hon.

Hon beskrev hur hon har mött väljare som sagt att de kommer att rösta på Socialdemokraterna, trots att de har jobb och villa. I årets val var det Alliansen, inte Socialdemokraterna som förknippades med en politik för arbete.

Mona Sahlin går före sitt eget parti – och tvingas avgå. Kongressen i mars kan ge en fingervisning om partiet kan komma i kapp Mona Sahlin.

Mer läsning

Annons