Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med SD? Nej tack!

Visst kan andra partier agera tillsammans med SD. Det har redan gjorts flera gånger. Men ett organiserat samarbete med ett parti som anser att judarna inte får bli för många? Nej, tack!

Annons

Det är naturligtvis ett dilemma för exempelvis Moderaterna och Kristdemokraterna om en större andel av partiernas väljare vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna. Men vi ska ha klart för oss att den fråga som den fråga som opinionsinstitutet Ipsos har ställt är om partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där de har en liknande uppfattning. Något organiserat samarbete finns inte i sådana frågor. Men var och en som följer svensk politik vet att Sverigedemokraterna vid flera tillfällen har ”råkat” stödja förslag från andra partier. Det har också haft betydelse för vad riksdagen har beslutat.

Ibland kan människor få intrycket att de andra partierna över huvud taget inte talar med SD. Det gör de så gott som dagligen i det vanliga arbetet i riksdagens utskott.

Det förtjänar också att påpekas att Sverigedemokraterna själva har sagt att de tänker fälla varje regering som inte ger efter för partiets invandringspolitik. Fast nu säger Oscar Sjöstedt från SD att partiet kan tänka sig att samarbeta om andra frågor, även om partiet inte får något inflytande i fråga om invandringen. Det är en annan ståndpunkt än vad partiet stod för – för bara några månader sedan.

Vice talman Björn Söder har hamnat på Wiesenthal-centrets lista över antisemitiska incidenter i världen, efter att ha pekat ut judar som icke svenska. Den nye partisekreteraren Richard Jomshof säger i Expressen att judarna inte är något större problem ”eftersom den judiska gruppen är så pass liten”. Toleransen för judar är alltså villkorad. De får inte bli för många. Och riksdagsledamoten Kent Ekeroth sade i en intervju med Judisk Krönika att judarna i Sverige är ”nyttiga idioter för muslimerna”. Med ett sådant parti vill knappast KD eller M samverka.

Mer läsning

Annons