Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre tider för Örebro

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Förra helgen stod statsminister Fredrik Reinfeldt i talarstolen och redogjorde – på sitt lågmälda sätt – för hur regeringen tar ansvar för landets ekonomi.

Oppositionspartierna i Örebro tänker också göra ansvarstagande till en huvudfråga.

Säga vad man vill, det är inte något kortsiktigt fjäsk för opinionen som Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet i Örebro sysslar med. De vill bland annat avstå från att öka anslagen till gatuunderhållet och till äldreomsorgen. Att låta folk köra på sämre gator och dessutom avstå från att förstärka äldreomsorgen. Det är som att följa en handbok i hur en politiker kan göra sig impopulär.

Men det finns också skäl till de tre partiernas hållning.

För tre år sedan föll världens ekonomi som en sten. En bankkonkurs i USA fick dramatiska följder för enskilda människor och den offentliga förvaltningen i Sverige.

Nu hotar en ny nedgång. Den här gången är det de stora underskotten i USA och en rad europeiska länder som skakar om det finansiella systemet. Om en bank går omkull kan staten gå in och rädda den. Men om en stats ekonomi hotas, finns ingen där i bakgrunden som kan plocka fram en kassakista och vräka ut pengar. De räddningslån som betalats ut till exempelvis Grekland ska betalas tillbaka. Den nya nedgången kan i värsta fall bli djup. Och den kommer naturligtvis att slå mot Örebro kommuns ekonomi.

Enligt en traditionell höger/vänsterskala är det vänster att slå vakt om den offentliga sektorn. Det är höger att skära ner på den gemensamma välfärden.

Fast riktigt så enkelt är det inte. Att satsa mer pengar kan vara väl så förödande för den offentliga sektorn. Om du inser att det är kris – och väntar med att vidta åtgärder – så tvingas du till drastiska nedskärningar lite senare. Det är att skjuta problemen framför sig.

Och omvänt: Om Örebro kommun i god tid skaffar sig lite större marginaler innebär det också att kommunen ekonomi blir mer stryktålig.

Det som gällde 2008 gäller också 2011. Sverige har balans i de offentliga finanserna. Förutsättningarna för Sverige att klara krisen är bättre än för de flesta andra länder. Men det hindrar inte att Örebro – och alla andra kommuner i länet – måste förbereda sig för sämre tider.

Mer läsning

Annons