Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen mittemellan

Annons

Nu växer Sveriges ekonomi så det knakar. Nästa år väntas det samlade värdet av alla våra varor och tjänster att öka med 3,7 procent. För bara några månader sedan låg prognosen på 2,4 procent. Prognosleverantör är statliga Konjunkturinstitutet som är så mycket facit som det går att få av den svenska ekonomin.

Kalla fakta är en sak. Det är en helt annan affär att tolka och värdera absoluta tal och trender. I riksdagen i går möttes valets rivaler om posten som finansminister i vårterminens sista debatt.

Här visade moderaten Anders Borg och socialdemokraten Thomas Östros att ekonomi kan betraktas ur vitt skilda vinklar.

Sittande finansminister såg hur den starka svenska ekonomin blir ännu starkare. I ett Europa där länder med punkterade ekonomier radar upp sig framstår Sverige allt mer som ett lysande undantag med sina stabila statsfinanser.

Den socialdemokratiske utmanaren Thomas Östros såg en ekonomisk politik som ökar klyftorna i samhället. Och så såg han en arbetslöshet som visserligen beräknas sjunka, men som ändå håller sig på 8,5 procent om två år. Den siffran kommer att lysa genom hela valrörelsen.

Efter krisen på 90-talet fick Sverige en nivå på arbetslösheten långt högre än tidigare. Denna högre nivå låg fast även under den heta högkonjunktur som föregick kollapsen för några år sedan. Arbetslösheten är ett av Sverige grundläggande problem och måste bekämpas, oavsett vilka partier som sitter vid makten.

Både Alliansen och De rödgröna har fört fram jobben som valets stora fråga. Det är bra att denna samsyn om den inrikespolitiska agendan finns.

Det finns trovärdiga förslag från båda regeringsalternativen. För i mycket handlar det inte om ideologiska skillnader utan om att välja metoder anpassade efter den globala ekonomi som Sverige är en pytteliten del av.

De rödgröna betonar utbildning. Den är ett måste för att vi ska stå oss i den internationella konkurrensen på sikt. Men det är lika nödvändigt att sopa bort hinder för den privata tjänstesektorn. För det är den som kan anställa på bred front, inte minst ungdomar. Här har Alliansen sitt älsklingsbarn.

Måtte nu regeringsalternativen i valrörelsen hävda sitt, men också spetsa öronen. Det är många vägar och vindlande stigar som leder mot fler svenskar i arbete.

Mer läsning

Annons