Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa och spara pengar

Annons

Om man satsar mer går det att spara stora pengar. Påståendet låter kanske för bra för att vara sant. Men det är sant.

Ett exempel på detta är området demenssjukdomar, där det finns läkemedel som fungerar, men som av olika anledningar inte används. Alzheimersjuka i Örebro län får minst läkemedel mot sin sjukdom i en jämförelse med övriga Sveriges landsting.

Socialstyrelsen bedömer att ungefär två tredjedelar av alla som har alzheimer kan bli hjälpta av medicinering. Det normala i landet är att mellan tre och fem av tio sjuka får läkemedelshjälp. De stora skillnaderna mellan landstingen har förvånat de experter som tittat på saken.

Det finns flera anledningar till detta; styrsystem, rutiner, traditioner och andra faktorer gör att nya rön och innovationer har svårt att få fotfäste i vården.

Sedan är perspektiven snäva. Det går olika fort i olika landsting, och givetvis allt nytt är inte bättre än det gamla.

När det gäller demenssjukdomar kan läkemedel fördröja sjukdomsförloppet som gör att vård- och omsorgsbehovet minskar. Enligt en rapport som Läkemedelsindustriföreningen presenterade häromdagen skulle en utökad användning av läkemedel ge betydande förtjänster, mänskliga och ekonomiska.

Om alla landsting når upp till rekommenderade nivåer skulle läkemedelsnotan öka med 150-200 miljoner per år, medan besparingarna kan mätas i kanske miljarder i form av minskade vård- och omsorgsbehov.

Till exempel skulle fler behålla sina intellektuella och fysiska funktioner längre, kunna bo kvar hemma och ha ett bra vardagsliv.

Eftersom det är olika huvudmän, landsting och kommuner, ökar kostnaderna på ett ställe (landstingen) och förtjänsterna hamnar i huvudsak hos en annan (kommunerna). Den här typen av problematik finns inom många samhällsområden. Aktörerna tänker i revir. Det leder till sämre hushållning. Att få till samarbete som gör att perspektiven blir lite bredare än den egna organisationen är en enorm utmaning. Varför är det enkla så svårt? Det billiga är inte alltid det mest ekonomiska. Tänk att det enkla ska vara så svårt.

Mer läsning

Annons