Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schabbla inte bort frågan!

Att det fuskas i taxibranschen är liksom ingen nyhet. Det har kommit larmsignaler år efter år. Men den politiska viljan att göra något har i bästa fall varit si så där.

Annons

I dagens NA berättar vi om fusk med proven för personer som ska bli taxiförare. Tidigare har vi bland annat skrivit om ekonomiskt fusk.

2004 presenterades Taxiutredningen. Där fanns en rad åtgärder för att förhindra fusk, bland annat så kallade redovisningscentraler för taxametrarna. Något som de allra flesta taxibilar redan är knutna till. Men det är av förklarliga skäl inte så populärt bland fuskarna.

Den socialdemokratiska infrastrukturministern Ulrica Messing gjorde inte särskilt mycket av Taxiutredningens förslag. Den moderata infrastrukturministern Åsa Torstensson var inte heller särskilt entusiastisk. Hon var rädd att det skulle bli för mycket krångel.

Men den nu avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, också hon moderat, har gått vidare med förslaget.

Men vad händer nu? I fredags fick vi en ny regering. Hur stor är risken för att förslaget schabblas bort när Socialdemokraterna, Miljöpartiet och förmodligen ytterligare något parti måste enas om vilken linje regeringen ska driva när det gäller kärnkraft, skola, ekonomi och en rad andra frågor? Fusket inom taxinäringen var ingen stor valfråga 2014.

Men det sticker i ögonen på väljarna att det förekommer ett så uppenbart fusk i en bransch som många av oss kommer i kontakt med. Och det sticker i ögonen på seriösa taxibolag att de tvingas konkurrera med förare som tycker att det där med redovisning är något som ”de andra” får syssla med.

Politik handlar naturligtvis om de stora frågorna. Det handlar om skola. Det handlar om ekonomi. Det handlar om jobb. Men politiker måste visa en förmåga att även ta itu med de frågor som ligger lite vid sidan av de stora stråken, men som kan vara väl så viktiga.

Mer läsning

Annons