Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD blir en del av etablissemanget

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Sverigedemokraterna siktar på valet 2014. De lokala partiorganisationerna skickar en del av sitt lokala partistöd till den centrala organisationen. Inför valet 2014 blir det fler utskick till hushållen, fler reklamfilmer i tv. Och fler människor ska märka att Sverigedemokraterna finns.

Nu höjs röster för att lagen borde ändras så att det kommunala partistödet inte kan skickas vidare till den centrala organisationen.

Nej, jag tycker inte att det är någon bra idé.

Om Sverigedemokraternas väljare i Örebro eller Lindesberg är missnöjda med att de kommunala pengarna skickas till partihögkvarteret i Stockholm, kan de rösta på ett annat parti.

Vi ska inte införa specialregler som är riktade mot just Sverigedemokraterna. Vi kan tycka vad som helst om partiets politik. Det är ett legalt politiskt parti, som ska verka på samma villkor som andra partier.

Vi ska inte heller överskatta pengarnas betydelse.

Socialdemokraterna hade en välfylld partikassa. Dels partistödet, dels stödet från LO. Men det räckte uppenbarligen inte.

Sverigedemokraterna må fortsätta att hävda att de utsätts för etablissemanget smutskastning. Och Sverigedemokraternas företrädare i Örebro påstår att de är ”mobbade” av de andra partierna.

Men det kommer att bli allt svårare att hålla fast vid den taktiken. Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. De får partibidrag, på samma villkor som alla andra partier. Deras riksdagsledamöter får löner, som de flesta människor bara kan drömma om. Partiledaren Jimmie Åkesson tjänar nu 92 400 kronor i månaden. Partisekreteraren Björn Söder tjänar 84 000 kronor. Det är helt i sin ordning. De är valda till riksdagen. De ska företräda sina väljare och sina politiska partier. För det ska de ha en bra lön. I den mån de är hotade, ska de också ha tillgång till livvakter dygnet runt.

Men Jimmie Åkesson är lika mycket en del av etablissemanget som andra partiledare i opposition.

Visst, statsministern har vid flera tillfällen sagt att han inte vill föra några diskussioner med Sverigedemokraterna. Och Sverigedemokraterna i Örebro ingår inte i den stora koalitionen som styr, i avvaktan på ett besked om omval. Men det ingår också i demokratins villkor. Det finns ingen skyldighet att förhandla eller samtala med alla partier. Och det gäller naturligtvis åt båda hållen. Vi kan inte kräva att Sverigedemokraternas samarbetar med de partier som de betraktar som sina värsta motståndare.

Så vid valet 2014 är det inte outsidern Jimmie Åkesson som begär väljarnas förtroende, utan den etablerade partiledaren Jimmie Åkesson. Om han skulle åka ur riksdagen nästa val, har han rätt till inkomstgaranti. Bara en sån sak!

Mer läsning

Annons