Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD knyter an till nazismen

Två riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna vill vidta särskilda åtgärder mot ”svenskfientlighet”.

Annons

Det är Paula Bieler och David Lång som anser att en särskild utredning ska kartlägga ”svenskfientlighetens utbredning”.

De vill att statligt stöd till antirasistiska organisationer enbart ska gå till organisationer som också åtar sig att bekämpa ”svenskfientlighet”. Skolorna ska också undervisa och motverka ”svenskfientlighet”. Sedan radar motionen upp en rad exempel som mest handlar om sådant som redan täcks av annan lagstiftning. Svenska tjejer kan råka ut för att bli kallade ”svennehora” med mera.

Men det intressanta är att titta på Sverigedemokraternas retorik. Jimmie Åkesson har förklarat att Fredrik Reinfeldt är svenskfientlig. Björn Söder har sagt att Anders Borg är svenskfientlig. Den förre riksdagsledamoten Thoralf Nilsson utlyste en omröstning om ”Sveriges mest svenskfientliga”. Bland de nominerade fanns allt från ledande politiker som Birgitta Ohlson till rättschefen på Migrationsverket.

Om vi då utgår från Sverigedemokraternas egen retorik: Då ska alltså landets skolor undervisa för att motverka den ”svenskfientlighet” som Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Birgitta Ohlson och en rad andra kända svenskar står för.

Sverigedemokraterna brukar tala om ”sjuklövern”. Underförstått: De sju andra partierna i riksdagen står för samma sak. Det är bara Sverigedemokraterna som står för något legitimt. En tanke som står nära den klassiska fascismen.

Diktaturers hantlangare har ofta använt den här typen av knep för att bekämpa oliktänkande. Svamliga begrepp som inte går att definiera. ”Statsfientlig hets” var till exempel ett brott i Östtyskland. Och ”antisovjetisk propaganda” kunde leda till långa fängelsestraff i Sovjetunionen.

Men i det här fallet har Sverigedemokraterna själva definierat begreppet, genom att peka ut politiska motståndare som svenskfientliga. Skolor ska undervisa mot ”svenskfientlighet”. Och alla som inte är Sverigedemokrater är ju ”svenskfientliga”.

Mer läsning

Annons