Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD kryper för Ryssland

Annons

Sverigedemokraterna anser att EU och Sverige ska avstå från att kritisera Ryssland, även om det innebär att ta ställning mot våra baltiska grannländer.

Vissa tokutspel efter inträdet i riksdagen kunde möjligen bero på ovana. Men någon gång måste vi också granska Sverigedemokraterna på samma villkor som andra partier.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet redovisar EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton några av de ståndpunkter som Sverigedemokraterna har drivit i EU-nämnden.

Inom EU pågår ett arbete för att få i gång en försoningsprocess i Kaukasus. Stormakten Ryssland har i praktiken ockuperat en del av sina grannländer – och genomförde en invasion av Georgien sommaren 2008.

Men EU ska ligga lågt, förklarade Sverigedemokraternas Margareta Sandstedt, när frågan diskuterades i EU-nämnden. ”Vi ska liksom inte störa våra relationer till Ryssland, utan vi ska vara litet försiktiga när det gäller den här typen av länder”, sade hon.

Och lite senare i protokollet framgår det att SD aldrig vill ta ställning för Rysslands grannländer. Så om Estland, Lettland eller Litauen råkar i luven på Ryssland, står Sverigedemokraterna på Rysslands sida! SD vill att EU ska krypa av underdånighet så fort Ryssland mullrar lite.

Sverigedemokraterna anser inte heller att EU:s utrikestjänst ska ägna sig åt att inventera brott mot de mänskliga rättigheterna. ”Vi måste faktiskt acceptera att det finns vissa kulturella skillnader mellan länderna”, sade Margareta Sandstedt i EU-nämnden.

Intressant! Ska vi alltså säga att det är okej att regimen i Saudiarabien hugger huvudet av folk? En ”kulturell skillnad”? Ska vi också säga att det var okej att Ratko Mladics trupper massakrerade 8 000 personer i Srebrenica? Är det okej att Eritrea håller en svensk medborgare fängslad, utan rättegång? Är det så Sverigedemokraterna slår vakt om svenska intressen?

I diskussionen om brott mot mänskliga rättigheter i EU-nämnden sade Margareta Sandstedt att ”ibland kanske vi måste acceptera det också för att kunna vinna vissa fördelar. Det handlar om att vi handlar med olja, mineraler och sådana saker.”

Med Margareta Sandstedt som utrikesminister vore det enkelt att köpa svensk tystnad om brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är bara att skicka lite olja.

Mer läsning

Annons