Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD påverkar politiken

Annons

Visst påverkar Sverigedemokraterna svensk politik. Ja, de påverkar till och med migrationspolitiken. Men inte på det sätt som de hade hoppats. Nu har regeringen slutit en uppgörelse med Miljöpartiet som innebär att asylrätten stärks och de smygskärpningar som har skett när det gäller rätten att få stanna i Sverige ska rättas till. Alla barn ska få rätt att gå i skolan, även om de vistas i Sverige illegalt. Papperslösa ska få rätt till sjukvård, fast det är än så länge oklart vilka grupper det handlar om.

Det parlamentariska läget är naturligtvis en orsak till uppgörelsen. Med Fredrik Reinfeldt sade också under torsdagens presskonferens att det har skett en förflyttning inom Moderaterna.

Under många år präglades svensk migrationspolitik av järnhård allians mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Det var under den tiden som apatiska barn kastades ut från landet och en chef vid Migrationsverket bjöd in till kalas för att fira en utvisning. Från departementet organiserades läckor som antydde att föräldrar på olika sätt hade drivit barnen till ett apatiskt tillstånd. Den socialdemokratiske statsministern Göran Persson anade att Sverigedekraterna var på väg in i riksdagen. Men i stället för att bemöta deras argument försökte han låta som en Sverigedemokrat, fast inte riktigt lika vulgär. Han hotade till exempel med att Sverige skulle översvämmas av ”social turism” från de nya medlemsländerna i EU.

Det återstår naturligtvis att se vad uppgörelsen mellan Miljöpartiet och Alliansen leder till i praktisk politik. Den kanske inte går riktigt så långt som det är önskvärt. Men riktningen är klar. Regeringen duckar inte för Sverigedemokraterna – utan slår i stället tillbaka. Det är rätt. I länder där de etablerade partierna duckat (som Göran Persson gjorde), har de främlingsfientliga partierna blivit ännu starkare. Och det är klart - om ingen argumenterar emot, så ökar främlingsfientligheten.

Faktum är att svenskarnas inställning till invandrare har blivit mer vällvillig med åren, enligt de undersökningar som gjorts vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Och det gäller både flyktinginvandring och arbetskraftsinvandring.

Uppgörelsen mellan Miljöpartiet och Alliansen är en god nyhet för Sverige.

Mer läsning

Annons