Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se också det underliggande!

Pridefestivalen i Stockholm får för varje år allt fler deltagare och större acceptans. Det är bra och helt naturligt. Men är den officiella bilden den sanna bilden?

Annons

Ute i världen framstår Sverige som ett land där öppna, liberala och toleranta värderingar råder. Inte minst när det gäller acceptansen av enskilda personers sexuella läggningar. År efter år stärker Pridefestivalen sin ställning. Kraven som Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, ställer får allt bredare politiskt stöd.

Det är gott och väl och en befriande motsats till de stämningar och attityder som tycks breda ut sig i Europa och andra delar i världen. Sverige ska vara ett öppet, liberalt, humant och tolerant land.

Det visar vi på flera sätt. Inte minst genom vår invandringspolitik och vårt sätt att välkomna asylsökande från världens många oros- och krigshärdar.

Men att dessa värderingar, som vårt samhälle vilar på, är politiskt korrekta och har ett starkt stöd i etablissemanget, betyder dessvärre inte att värderingarna går på djupet i det svenska samhället.

Utanförskapet i samhället har inte minskat sedan 2006. Fortfarande lever alltför många i en verklighet som innebär arbetslöshet, knappa ekonomiska resurser och ett upplevt avståndstagande från eller förnekande av deras situation.

Polariseringen i samhället ökar även här. Främlingsfientlighet och intolerans har även i Sverige sin grogrund i utanförskapets mylla. Då och då kommer den upp till ytan; mordhot har exempelvis riktats till dem som arbetat för att få fler deltagare från AIK i Prideparaden.

De underliggande åsikterna är motsatta till dem som är politiskt korrekta. Det gäller att vara på sin vakt mot dem. Att omedelbart stämpla företrädare för andra åsikter som rasister eller homofober eller vad det nu kan vara, är förödande för arbetet att få de goda värderingarna att sippra ner och få fäste i folkdjupet.

Dessutom är det hög tid att reellt prioritera åtgärder som verkligen minskar utanförskapet, som är roten till mycket ont i samhället.

Mer läsning

Annons