Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se på tv ikväll - och minns att demokratin spelar roll

Annons
Skådespelerskan Sissela Kyle som Dagmar Friman i

Det är inte många dagar som återstår av det gamla året och för oss som på en daglig basis arbetar med politik så ligger det stora framför oss. Nästa år är det val till riksdag, landsting och kommun och valrörelsen har redan börjat märkas. Inte minst när det gäller de artiklar som skickas till tidningars debattsidor och på agerandet hos dem som kommer att kandidera. Lite skämtsamt skulle det kunna kallas för strömlinjeformandets förbannelse: Från att ha varit trevliga och frimodiga individer blir de "kandidater" som knappt kan nysa utan att det är förankrat hos partiledningen.

Nästa år är det val till riksdag, landsting och kommun och valrörelsen har redan börjat märkas. Inte minst när det gäller de artiklar som skickas till tidningars debattsidor och på agerandet hos dem som kommer att kandidera.

Så halvt på skämt och halvt på allvar har jag sagt åt de av mina vänner som ska kandidera till riksdagen att "vi ses dagen efter valet" för jag vet att de är självständiga individer som måste anpassa sitt budskap under valrörelsen vilken mycket väl kan kallas för en lång arbetsintervju för att få jobba för demokratin. Förvisso går det att skämta och skoja om valrörelsen, men det är den svenska demokratis högtidsstund. Den må vara tjatig, långtråkig och repeterande men den ska få vara det. För det är betydligt bättre att vi på valdagen är trötta på debatterande och kampanjande än om vi inte skulle få uppleva det eller behöva kämpa för det. Om detta kan inte minst alla de som flytt diktaturer för Sverige vittna om.

Förvisso går det att skämta och skoja om valrörelsen, men det är den svenska demokratis högtidsstund.

I Sverige har vi haft allmän rösträtt 1921 och det är lätt att komma ihåg vilken kamp som försiggick den. Men det är faktiskt inte så pass länge sedan och det kan TV-serier som Fröken Frimans krig vars fjärde säsong ikväll påbörjas i SVT1 vittna om. Själv frågade jag min mamma och hon berättade att mormor, som jag aldrig fick träffa, alltid var finklädd på valdagen för att i sin tur ära sin mor som fick kämpa för privilegiet att rösta. Fyra handslag bort för att använda en populär metod för att bevisa hur kort tid som har förflutit sedan dess.

Själv frågade jag min mamma och hon berättade att mormor, som jag aldrig fick träffa, alltid var finklädd på valdagen för att i sin tur ära sin mor som fick kämpa för privilegiet att rösta.

Självklart skulle det här kunna gå att fortsätta i samma storstilade ton: Människor har kämpat och dött för demokratin och jämfört med många andra länder står vi oss bra och så vidare. Men det skulle vara att inte ta er läsare på allvar för det vet ni. Däremot går det att se enkelt på frågan och inse vilken lyx vi har att ha fria val och politiska partier som kastar argument och inte bomber på varandra. En lyx vars orsaker kan spåras till folkrörelser och en aktiv kultur av folkbildning.

Däremot går det att se enkelt på frågan och inse vilken lyx vi har att ha fria val och politiska partier som kastar argument och inte bomber på varandra.

Det är därför som vi lätt kan tröttna på valrörelser när vi befinner oss mitt i dem. Så också vi som arbetar med politik och det är därför jag och många andra nästa år ska göra vårt bästa för att ni läsare ska få så bra information som möjligt. På valdagen är det alla vi vanliga medborgare som får besluta om vilka som under fyra år ska representera oss och det beslutet tas bäst genom god information.

Så också vi som arbetar med politik och det är därför jag och många andra nästa år ska göra vårt bästa för att ni läsare ska få så bra information som möjligt.

Så välkommen till valrörelsen 2018 med allt vad det innebär. Den behöver inte följas varje dag men det viktiga är att vi alla går till valurnorna 9 september och röstar för oss själva och för alla dem som inte får utöva samma grundläggande rättighet.

Mer läsning

Annons