Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att hålla löftet

Annons

Vi vill öka möjligheterna till valfrihet, sa socialdemokraten. Barn och gamla får betala priset för nedskärningarna, sa moderaten.

Lena Baastad (S) och Kent Persson (M) stod i talarstolen under gårdens budgetdebatt i kommunfullmäktige i Örebro. Argumenten i sig var lätta att känna igen. Det som bröt det gängse mönstret var avsändarna.

Kommunens budget är på över sex miljarder kronor. Om det mesta råder det politisk enighet. Nästan fem miljarder bekostar kärnan i välfärden, skola, vård och omsorg. Resten går till annan verksamhet.

Debatten handlar om miljonerna på marginalen, men är likafullt viktig. Politikernas markeringar om plus och minus i budgeten avslöjar grundläggande prioriteringar. Eller om partiet sitter vid makten eller i opposition.

Lena Baastad, som kommunalråd för det klart största partiet i majoriteten, fick stå som ytterst ansvarig för att 50 miljoner kronor ska sparas. Hur är inte klart än. Samtidigt lovar hon att Örebro ska satsa och att allt ska bli bättre för gamla i omsorgen, för barn i skolan, för arbetslösa och mycket mer.

Dessa besparingar gav Kent Persson läge att dundra på om att samhällets svagaste drabbas. Moderaten tog till klassisk vänsterretorik utan att blinka. Så kan man göra i opposition.

Moderaterna och Folkpartiet är ense om ett sparklipp – att minska antalet politiker. FP vill också lägga till besparingar på administrationen. Moderaterna får på så sätt 20 miljoner kronor extra och Folkpartiet 40 miljoner kronor.

Det låter som ett självklart val när behoven i välfärden bara ökar. Men det finns en baksida. Färre politiker minskar det demokratiska inflytandet och färre byråkrater riskerar att leda till sämre kontroll av alla dessa sex miljarder kronor. Priset för denna besparing kan bli oönskat högt.

Ett budskap från majoriteten stack ut – barnfattigdomen ska halveras till 2020. Det är åtta år kvar till dess. Under den tiden ska Örebro kommun på ”affärsmässiga” grunder skapa jobb till tusentals föräldrar. För det handlar om jobb.

Ambitionen är det absolut inget fel på och något politiskt motstånd finns inte. Den stora och svåra frågan är hur.

Nu är ambitionen faktiskt ett löfte som Socialdemokraterna svurit på att infria. Vi får hjälpas åt att komma ihåg.

Mer läsning

Annons