Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart trilskas alltid UD

Annons
Utrikesdepartementet (UD) är ett av naturen hemlighetsfullt departement.

Det har stormat rejält kring Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd och nu senast då Utrikesdepartementet (UD) inte har diariefört 900 sidor som handlar om själva valkampanjen. Enligt utrikesminister Margot Wallström handlar det om "bristande rutiner" och inte om ett avsiktligt brott mot offentlighetsprincipen. När det gäller våra myndigheters öppenhet är UD också notoriskt opålitliga och slutenheten har till viss del historiska orsaker.

Enligt utrikesminister Margot Wallström handlar det om "bristande rutiner" och inte om ett avsiktligt brott mot offentlighetsprincipen.

Diplomati kan ibland förklaras som konsten att tala med skurkar och dess moderna form påbörjades med Westfaliska freden 1648 som gjorde slut på den europeiska storkonflikten trettioåriga kriget. Vid fredsfördraget bestämdes bland annat att stater skulle få ha ambassadörer hos varandra. Om det uppstod konflikt skulle dessa sändebud skickas hem och inte dödas, vilket är regler som fortfarande gäller i form av den diplomatiska immuniteten. Fredsfördraget i Westfalen etablerade även den viktiga principen att det är bättre att tala med varandra än att strida och att två länder som var i konflikt kunde kommunicera via en tredje part.

Om det uppstod konflikt skulle dessa sändebud skickas hem och inte dödas, vilket är regler som fortfarande gäller i form av den diplomatiska immuniteten.

Sverige har ofta spelat medlarrollen som under andra världskriget då Stockholm bokstavligt talat vara spionernas och diplomaternas huvudstad. För att inte tala om under kalla kriget då USA och Sovjetunionen ofta använde Sverige som informell kanal eller när det gäller Mellanösternkonflikten då Norge och Sverige samverkade för att få israeler och palestinier att sitta vid samma förhandlingsbord. Detta är också en av anledningarna till att svenska UD ibland är betydligt sämre på offentlighetsprincipen än brittiska Foreign Office eller amerikanska State Department. Det har helt enkelt funnits historiskt material som varit känsligt inte bara för den svenska politiska opinionen utan även för utländska parter.

Detta är också en av anledningarna till att svenska UD ibland är betydligt sämre på offentlighetsprincipen än brittiska Foreign Office eller amerikanska State Department.

Förutom historiska orsaker till att UD slarvar med offentlighetsprincipen finns mer jordnära anledningar. Som att UD i Arvfurstens palats länge ansetts vara bland de finaste departementen och "diplomati" ett mer upphöjt yrke än vad andra statstjänstemän arbetar med. Diplomater får ofta ta hand om känsliga uppgifter som kan få stora konsekvenser för Sverige när det gäller utrikes - och säkerhetspolitik. Självklart måste också UD lyda under offentlighetsprincipen men det bör även finnas vad som kan kallas demokratins nödvändiga tävlan: UD ska se till att vissa saker inte når offentlighetens ljus och media ska i sin tur se till att så mycket som möjligt avslöjas.

Diplomater får ofta ta hand om känsliga uppgifter som kan få stora konsekvenser för Sverige när det gäller utrikes - och säkerhetspolitik.

Så tillbaka till frågan om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd som nu kommer att granskas av konstitutionsutskottet. Där är det utrikesministern och regeringen som granskas. Men det är fullt möjligt att det inte handlar om någon medveten mörkläggning från regeringens sida utan om nitiska diplomater som ansåg att materialet var så pass känsligt att det inte skulle nå allmänheten.

När det gäller diplomati tenderar partipolitik inte att spela någon roll.

Frågan som återstår är vad som står i de 900 sidorna som inte har diarieförts och det är en kvalificerad gissning att det handlar om någon form av diplomatisk kohandel som "den feministiska regeringen" troligtvis hade protesterat mot om det varit Alliansen som skött utrikespolitiken. När det gäller diplomati tenderar partipolitik inte att spela någon roll. När man väl sitter på UD kommer insikten om att svensk utrikespolitik ofta handlar om att kommunicera med länder och institutioner de flesta tycker genuint illa om.

Mer läsning

Annons