Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka skainte tvingas ini ett lotteri

Ja, det kan vara rätt att en arbetsgivare säger upp långtidssjukskrivna. Det gäller även Örebro kommun. Men en alltför fyrkantig tillämpning av reglerna kan leda till att människor far illa i onödan.

Annons

Örebro kommun gör vissa saker rätt. Andra görs fel – väldigt fel.

Säg att du har en person som är långtidssjukskriven. Det finns små eller inga möjligheter att personen kommer tillbaka till arbete i den egna verksamheten. Då kan det vara bättre att anställningen avslutas – och att personen får söka jobb inom andra delar av arbetsmarknaden. Alternativet är en permanent sjukskrivning.

Att inte göra någonting åt de långa sjukskrivningarna är bekvämt. Då slipper politikerna konfronteras med ”drabbade” i media. Men det är knappast vettigt – eller ens humant.

Att göra något åt det är både obekvämt och komplicerat. Hur genomtänkta regler du än försöker tänka ut, så kan reglerna slå fel i en rad enskilda fall. Om du gör systemet alltför flexibelt, finns det risk för rättsröta – att människor behandlas väldigt olika beroende på om de har tur eller otur med vem som råkar vara deras arbetsgivare eller handläggare på Försäkringskassan.

En långtidssjukskriven som är anställd av Örebro kommun kan ställas inför ett val. Antingen kommer arbetsgivaren att leta efter andra arbetsuppgifter under tio dagar. Misslyckas det försöket får du sparken. Eller också säger du frivilligt upp dig. Då får du hjälp att hitta nya arbetsuppgifter – och upp till tio månadslöner.

Att ha ett särskilt utslussningsprogram för personer som inte klarar av att arbeta kvar i kommunen är bra. Det program som Örebro kommun har är generöst.

Felet är att det val medarbetarna tvingas till har karaktären av lotteri. Det kanske kan finnas ett jobb för dig någonstans i den kommunala verksamheten. Då kan det första alternativet vara bäst. Men om de tio dagarna går utan att personalavdelningen hittar nya arbetsuppgifter kan du känna dig blåst på både jobb och utslussningsprogram.

Den som har en familj att försörja vill knappast chansa på ett lotteri. Och tio dagar är en på tok för kort tid. Så Örebro kommun borde ompröva systemet. Lotteriet för långtidssjukskrivna måste avskaffas.

Mer läsning

Annons