Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård med alzheimer

Om läkare skriver ut så många mediciner till äldre att de motverkar sitt syfte. Ja, då måste vi ställa oss frågan: För vems skull?

Annons

Det borde vara en självklarhet: All personal inom sjukvården ska arbeta för att patienten blir så frisk som möjligt så snabbt som möjligt. Men vi vet också att det inte alltid fungerar så. Läkemedel för äldre är bara ett exempel. Minst en gång om året ska det ske en genomgång av de patienter som fyllt 75 och har mer än fem läkemedel. Men nej, det görs helt enkelt inte. Eller rättare sagt: det görs i väldigt liten omfattning. Läkaren Björn Strandell vid Skebäcks vårdcentral säger i onsdagens NA: ”Vi är nog en bra bit från målet”.

Det förtjänar att påpekas att det inte är gratis att skriva ut mediciner som egentligen inte behövs – eller som rent av motverkar sitt syfte. Det är alltså inte bara fel för patienten, det är också slöseri med skattebetalarnas pengar.

På hjärnfondens hemsida beskrivs sjukdomen alzheimer så här: ”minnesfunktionen störs samtidigt som man får nedsatt uppmärksamhetsförmåga”. En perfekt beskrivning av bristerna inom vården. Trots toppmoderna och datoriserade system för journalföring håller läkarna inte koll på vilka mediciner patienten får. Den minnesfunktion som borde fungera inom sjukvården störs. Och det råder en nedsatt uppmärksamhetsförmåga.

Det är inte svårt att förstå att det kan bli så här i vardagen. De anställda i sjukvården vill naturligtvis hjälpa patienten som kommer in och har ont. Helst på en gång. Och tiden som står till förfogande är begränsad. För om en liten stund knackar nästa patient på dörren. ”Okej, det får bli en värkmedicin till”. Patienten kanske blir glad för stunden, även om den nya medicinen inte påverkar sjukdomen ett enda dugg. I värsta fall kommer den nya medicinen att slå ut effekten av en annan medicin som patienten tar.

Att komma tillrätta med problemet måste vara en högt prioriterad uppgift för sjukvården. Och det borde ske snart, inte i en diffus framtid.

Mer läsning

Annons