Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska S, V, MP och SD förbjudas?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Samma dag som Göran Hägglund tillkännagav att han skulle avgå, publicerade Expressen en artikel av Sara Skyttedal, ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund. Hon verkar ha tagit på sig rollen som ”buse”, en person som testar kontroversiella förslag. Sådant förekommer även i andra partier. Men just den här gången var förslaget ovanligt korkat.

Hennes utgångspunkt är att ”islamismen” är det största hotet mot demokratin. Och hennes lösning är att Sverige ska förbjuda organisationer som är, som hon säger, ”grundlagsfientliga”. Båda utgångspunkterna leder fel. Och det sistnämnda förslaget skulle dessutom leda till förbud mot en rad organisationer – om det dras ut till sin spets skulle även stora och etablerade partier kunna drabbas. Mer om det lite senare.

Vi har så lätt att skapa beteckningar för att försöka omfamna ett rätt komplicerat problem. Jag kan tycka att det är bättre att vara konkret. En organisation eller en stat som terroriserar oliktänkande, mördar sina egna och driver utrotningskrig ska bekämpas, oavsett vad den har för ideologisk markör. Det må vara de militärjuntor i Latinamerika på 60-talet som sade sig drivas av ett kristet patos eller regimen i Saudiarabien eller terrorgruppen IS.

Organisationer och människor som verkar inom demokratins spelregler ska uppmuntras.

Med islamist menas en muslim som låter sin tro få politiska konsekvenser. Där finns utan tvekan både IS och al-Qaida, men också många demokratiskt sinnade muslimer. Ett av de partier som ställde upp i valet i Tunisien brukar betecknas som moderat islamistiskt. Med Sara Skyttedals resonemang skulle vi förbjuda muslimska politiska partier, samtidigt som hennes eget parti, Kristdemokraterna får fortsätta att verka.

Så till Sara Skyttedals förslag att förbjuda organisationer som är ”grundlagsfientliga”. Det är ett begrepp som öppnar för godtycke. Det står till exempel i våra grundlagar att vi har religionsfrihet. Men Sverigedemokraterna vill hindra muslimer från att bygga moskéer. Det står i en av våra grundlagar att Sverige är med i EU. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill att Sverige lämnar EU. En av våra grundlagar är successionsordningen, som fastställer att jobbet som vår statschef ska gå i arv. Flera av partierna, till exempel Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, anser som sin principiella ståndpunkt att monarkin ska avskaffas.

En annan organisation som ligger risigt till är Republikanska föreningen, som ju onekligen är ”fientlig” till en av våra grundlagar. Den förre kristdemokratiske riksdagsledamoten Peter Althin har varit ordförande i Republikanska föreningen. En annan gruppering som skulle förbjudas är Kommunistiska partiet, som vill omstörta samhället och göra Sverige till ett socialistiskt land.

Det skulle inte bli mycket kvar, om Sara Skyttedal fick igenom sin ide om att förbjuda ”grundlagsfientliga” organisationer.

Dessutom är det tveksamt om det skulle ha någon verkan. Om IS skulle planera ett bombattentat någonstans i Örebro, så kommer de knappast att dela ut flygblad om det i förväg. Och både planering och genomförande av attentat är redan förbjudet.

Mer läsning

Annons