Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska S verkligen styra Hällefors?

Politikerna i Hällefors står inför ett dilemma. Väljarna har uttryckt sitt missnöje med Socialdemokraterna. Men det kan ändå bli S som leder kommunstyrelsen.

Annons

Socialdemokraterna har styrt i Hällefors sedan stenåldern. Eller rättare sagt: sedan den allmänna rösträtten infördes. Och fortfarande är många av väljarna i Hällefors socialdemokrater i själ och hjärta. Hela 47,6 procent av väljarna röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. Det är ett resultat som skulle få många socialdemokrater i landet att jubla.

Men i kommunvalet var det bara 26,7 procent som röstade socialdemokratiskt. Socialdemokraterna har uppenbarligen inte lyckats tala om för väljarna i Hällefors vad partiet vill med makten.

Visst kan Socialdemokraterna sitta kvar som hittills – tillsammans med Grythyttelistan och Moderaterna. Men för en socialdemokrati som varit van vid att ha egen majoritet i Hällefors måste 26,7 procent framstå som skrämmande.

Det oppositionsparti som fått mest stöd är Vänsterpartiet. V har fått 22 procent och är därmed kommunens näst största parti.

Men om det ska skapas en konstellation som styr Hällefors under ledning av Vänsterpartiet, måste Moderaterna vara med. Det kan vara värt att påminna om att Vänsterpartiets långa maktinnehav i Fagersta inleddes med en koalition där Vänsterpartiet och allianspartierna styrde tillsammans. Men Vänsterpartiet i Hällefors har lovat att avstå från samarbete med Moderaterna.

Det skulle kunna sluta med att en skadeskjuten socialdemokrati fortsätter styra, tillsammans med Moderaterna och Grythyttelistan. Det kan inte vara ett drömläge ens för Socialdemokraterna.

Det skulle finnas fördelar även för Socialdemokraterna om de kunde ikläda sig rollen som ett vasst oppositionsparti, snarare än som ett trött parti som motvilligt försöker styra Hällefors kommun.

Mer läsning

Annons