Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamlig budgetdebatt

Annons

När riksdagen debatterar statens budget råder oenighet. Och det vore väl skam annars. När budgeten läggs ska partierna agera för sina hjärtefrågor.

Nu har EU-kommissionen lagt fram ett förslag till ny långtidsbudget. Även då borde oenighet råda. Vänsterpartiet borde inte ha samma uppfattning som Moderaterna.

Men lyssna på den debatt som nu pågår. Här råder enighet från höger till vänster. EU-kommissionens budgetförslag är ... ja, de skulle nog svära om de kunde. Men nu är det politik och då blir språkbruket lite finare. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Moderaternas Fredrik Reinfeldt är överens: Det är förfärligt att EU-kommissionen föreslår en mindre ökning av utgifterna. Naturligtvis skäller alla på jordbrukspolitiken – som om det vore världens enklaste sak att skära i det politikområdet. Och när EU-kommissionen föreslår nya metoder för att finansiera EU:s utgifter skriker alla samfällt:

– Inför inte en EU-skatt!

Om debatten hålls på den nivån blir den torftig och ointressant. Men tyvärr är det nog så den kommer att föras. Undra på att människors intresse för EU förblir svalt.

Debattnivån är ett argument för att EU:s verksamhet borde finansieras på ett annat sätt. Kalla det ”EU-skatt” eller något annat. Det vore bra om vi kunde komma ifrån de ständiga jämförelserna mellan vilka länder som betalar mest till EU.

Örebros nettobidrag till statens budget är många gånger större än Ljusnarsbergs. Men det är ointressant. Vi alla betalar skatt, i enlighet med vissa riktlinjer, oavsett var vi bor.

EU-kommissionen har bland annat föreslagit en avgift på finansiella transaktioner (Vänsterpartiet borde jubla) och att en del av momsen ska gå direkt till EU. Men det är medlemsländerna som fattar beslutet. EU-kommissionen som institution får inte beskattningsrätt. Det kommer inte dyka upp några EU-märkta skattmasar för att driva in enskilda människors tillgångar.

EU-kommissionen vill satsa mer på att utveckla förbindelserna över nationsgränserna, när det gäller allt från järnvägar till tele- och dataförbindelser. EU-kommissionen föreslår en ökning av de gemensamma forskningsresurserna. Den vill öka anslagen för miljöinvesteringar i jordbruket.

Rätt eller fel? Diskutera det! Låt inte allt handla om hur stor eller liten EU:s budget är. Det vore en skam!

Mer läsning

Annons