Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalen – tur för Juholt?

Annons
Tur, trots allt? Skandalen överskuggar de de politiska problem som Håkan Juholt brottas med. Arkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix

Håkan Juholt har en traditionell skandal att ta itu med. Skandalen överskuggar de politiska problem som Socialdemokraterna har. Så frågan är: Är det tur för Juholt att han drabbats av en skandal?

Håkan Juholts fladdriga politik diskvalificerar Socialdemokraterna som ett seriöst oppositionsparti. Den klantiga bojkotten av partiledardebatten i tv leder till att Socialdemokraterna förlorar både uppmärksamhet och väljare.

Men det finns ett annat parti som står redo att axla oppositionsrollen – Miljöpartiet.

Visserligen ett betydligt mindre parti. Men ett parti med potential att växa. Det finns valdistrikt i centrala Stockholm där Miljöpartiet är nästan jämnstarkt med Socialdemokraterna, om vi ska döma av valresultatet 2010.

Miljöpartiet kan inte längre avfärdas som ”miljömuppar”. Det är ett seriöst parti som båda blocken gärna samarbetar med. Och ändå: Miljöpartiet har en tydlig profil och långsiktiga visioner. Politiken har nyanserats med åren, till exempel kräver Miljöpartiet inte längre att Sverige ska lämna EU. Men politiken ändras inte på några timmar, på det sätt som skedde med Socialdemokraternas politik så sent som i förra veckan.

Förr i tiden var det klassröstning som gällde. Någon socialdemokratisk ombudsman uttryckte det så här: En viss andel av svenska folket kommer att rösta på Socialdemokraterna även om en alkoholiserad häst väljs till partiordförande.

Men den tiden är förbi nu. Den väljare som vill vrida politiken åt ett annat håll, behöver inte nödvändigtvis rösta på Socialdemokraterna.

Bojkotten av partiledardebatten i tv skulle ge signalen att Håkan Juholt minsann inte ens vill vistas i närheten av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Men i praktiken gav det också en annan signal. Miljöpartiets Åsa Romson framträdde som den främsta företrädaren för oppositionen, medan Håkan Juholt från S och Lars Ohly från V framstod som barnsliga.

Hur ska V och S göra nästa gång? Och nästa igen? Ska Vänsterpartiet och Socialdemokraterna konsekvent säga nej till partiledardebatter där oppositionspartierna placeras tillsammans? Ska slutdebatten vid valet 2014 köras utan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet? Eller kommer SVT att backa – och hitta på någon annan placering? En delikat fråga som NA:s nuvarande chefredaktör Ulf Johansson riskerar att få på sitt bord, när han börjat på det nya jobbet på SVT.

En liten stillsam fråga som den socialdemokratiska ledningen borde fundera över: Är det någon som tror att Miljöpartiets Åsa Romson står Sverigedemokraterna nära för att hon råkade stå i närheten av Åkesson under debatten? Nej, och det beror på att Miljöpartiet har haft en tydlig profil när det gäller just migrationspolitiken.

Miljöpartiet har fått migrationsminister Tobias Billström att gå med på att underlätta anhöriginvandring. Sedan tidigare finns en uppgörelse mellan MP och regeringen om arbetskraftsinvandring. Socialdemokraterna däremot har en hel del att skämmas för. Minns till exempel hur de apatiska barnen hanterades och utvisningen av två egyptier som skedde i strid mot svensk lagstiftning. Var det dåligt självförtroende som gjorde att Juholt inte ville stå i närheten av Jimmie Åkesson?

Mer läsning

Annons