Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skär i polisen, Borg!

Annons

Jimmys bil eldades upp. Troligen var det en anlagd brand (se sidorna 4-5 i dagens NA). Men polisen hörde aldrig av sig. Föremål som möjligen skulle kunna knytas till gärningsmännen, omhändertogs aldrig av polisen. Till slut plockades föremålen upp av Jimmy.

Han är inte den enda person som drabbats. TV-programmet Veckans brott uppmärksammade hur polisen struntar i att utreda brott, även om det både finns vittnen och en gärningsman som kan bindas vid brottet. Andra förhållanden som avslöjats är att polisen gör nykterhetskontroller vid tider och platser där det är osannolikt att de sätter fast någon rattfyllerist. För om någon blåser ”positivt” blir det genast besvärligt. Då ska papper fyllas i. Då ska personens bil transporteras bort.

Det behövs bara en snabb titt på justitieombudsmannens granskningar för att se att polisens trögrörliga organisation inte är ett lokalt problem för Örebro.

En kvinna vände sig till polisen för att hon hade blivit hotad av sin före detta man. Ljudfilerna med hoten fanns inspelade och överlämnades till polisen. Polisen kritiseras av justitieombudsmannen för att ha slarvat med undersökningen. Åklagaren kritiseras för att ha varit för passiv. Men den som drabbades var den hotade kvinnan. Den 29 november 2010 mördades hon.

Ett par i Göteborg utsattes för att däcken på deras bilar punkterades vid flera tillfällen. Det fanns en tydlig misstanke, riktad mot en person. Först lade åklagaren ner ärendet. Sedan väcktes ärendet till liv igen av en annan åklagare. Den ena påminnelsen efter den andra skickades till polisen.

Justitieombudsmannen skriver: ”Trots upprepade påminnelser från förundersökningsledaren tog det över ett halvår innan polismyndigheten i november 2010 vidtog någon åtgärd. I stället för att därefter skyndsamt slutföra utredningen bedrevs arbetet på ett så bristfälligt sätt att brottet var preskriberat när förundersökningen slutligen redovisades till åklagaren.”

Polisen är en av de få myndigheter som har fått mer resurser, även i kristider. Men resultaten uteblir.

Polisen kan, om den vill. Flera uppmärksammade rättsfall visar att polisen kan arbeta effektivt när det offentliga trycket är stort.

Men för Jimmy och många andra som utsätts för så kallade vardagsbrott är polisen märkligt frånvarande. Och klarar polisen inte att ändra på det, bör Anders Borg fundera på om han inte kan stärka statens kassa genom att skära i polisens verksamhet.

Mer läsning

Annons