Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpare profilering

Annons

När Centern i höst får en ny partiledare inleds av allt att döma ett nytt skede i alliansens historia. Knappt hade Maud Olofsson hunnit tillkännage sin avgång förrän krav restes att Centern måste ta mer plats i regeringen.

Det var förväntat. Inom centerrörelsen finns en frustration över att partiet, som ändå initierade och ”skapade” Allians för Sverige, inte har fått väljarnas uppskattning för detta historiska arbete.

I stället har partiet, liksom Kristdemokraterna, allt mer hamnat i skuggan av Moderaterna som i sin tur totalt domineras av statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.

Inom Centern sattes ett förnyelsearbete igång efter förlustvalet förra året. Även Kristdemokraterna är inne i en försiktig förändringsprocess. Vad detta kan leda till återstår att se. Men en sak är tydlig – alliansen bör få mer jämvikt för att den ska ha en chans att överleva i regeringsställning också efter nästa val.

Maud Olofsson var inne på något grundläggande när hon meddelade sitt avgångsbeslut i fredags. Nämligen att regeringens politik bygger på alla de fyra partiernas politik. Det uttalandet är en klar fingervisning om åtminstone två saker. Dels att de fyra partierna måste få komma till tals i fler frågor än de har fått politiskt ansvar för via sina tilldelade departement, dels att alliansen måste bli bättre på att förklara för väljarna hur den fungerar.

Det är fullt troligt att statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt inte gillar det, men de dryga tre år som återstår till nästa val blir nog stökigare för honom när Centern, men framför allt Kristdemokraterna, förstår att de måste kämpa för sin överlevnad.

Centerns kamp kommer förmodligen att formas utifrån ambitionen att bli regeringens ”miljöparti” där inte minst landsbygdens intressen bättre ska tas till vara. Dessutom kommer partiet att utmana både Moderaterna och Folkpartiet om att vara det mest liberala partiet.

Det i sin tur kan komma att innebära påfrestningar för regeringen. Men i slutändan är det prövningar som är ägnade att mer stärka än ruinera regeringens trovärdighet hos dem som bestämmer – väljarna.

Mer läsning

Annons