Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkningar – eller?

Folkpartiet har skolan. Kristdemokraterna har familjen, Centerpartiet har landsbygden. Men vad har Moderaterna om partiet inte vill sänka skatterna under den kommande mandatperioden?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

I dagarna håller Moderaterna sin arbetsstämma i Norrköping. Men partiet befinner sig i en identitetskris. Partisekreteraren Kent Persson har flera gånger talat om att Moderaterna måste fortsätta att förnya sig. Det måste någon gång leda till en politisk kurs, som skiljer sig från den gamla. Annars är det inte mycket till förnyelse. Då blir det bara en ny logotyp för ”arbetarpartiet” Moderaterna.

När statsminister Fredrik Reinfeldt inledningstalade på stämman gav han Socialdemokraterna ett erkännande för att de fört in jämlikhet som en grundbult i det svenska samhället. Han berömde de feminister som drev igenom krav på dagis, för att kvinnor skulle kunna komma ut i arbetslivet. Det var ett intressant tal, som en historisk tillbakablick. Men det gav inte några tydliga riktmärken för vart Moderaterna är på väg.

Visserligen säger finansminister Anders Borg att det är viktigt med fortsatta skattesänkningar, men inte under nästa mandatperiod. Det låter som en politisk kompromiss. Inbitna ”gamla moderater” får höra att partiledningen visst vill sänka skatten ytterligare, men först någon gång i framtiden. Väljare som nu har hört i sju år att sänkta skatter är det viktigaste redskapet för att få fler jobb, vill höra något nytt.

Även bland dem som känner att det har varit välkommet med en förstärkning som motsvarar en extra månadslön, finns det många som nu hellre prioriterar annat än fortsatta skattesänkningar.

Sannolikt kommer Moderaterna att lägga stor tonvikt på regeringsdugligheten inför nästa aval, på samma sätt som Socialdemokraterna har gjort under en rad valrörelser under historien. Under ledning av en moderat statsminister har Sverige gått igenom en av de svåraste ekonomiska kriserna i världshistorien. Sverige klarade den krisen. Visserligen med en arbetslöshet som är alldeles för hög. Men statsfinanserna är fortfarande starka. Moderaterna står för det trygga. Och då kan partiet också skrämmas med hur det kommer att bli om det blir en rödgrön regering. Det är en regeringskombination som aldrig någonsin har prövats i Sverige.

Anders Borg hotade under stämman med alla de skattehöjningar som Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill driva igenom. Men Moderaterna får se upp så att de inte framstår som alltför förvaltande och passiva. Det som fällde Göran Persson 2006 var just att han framstod som alltför förvaltande och passiv.

Mer läsning

Annons