Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skavlan, Rysslands röst och SD

Annons
Pressad. Jimmie Åkesson är inte den enda politiker som har fått svåra frågor av Skavlan. Arkivfoto:/TT-SVT

Nu ”rasar” de medier som står Sverigedemokraterna nära mot Skavlan. Sverigedemokraternas officiell nättidning Samtiden skriver så här: ”Men efter halva intervjun händer något. Programledaren vill helt plötsligt prata om det politiska klimatet i Sverige, vars försämring han anklagar Sverigedemokraterna och Åkesson för. Till sin hjälp har Skavlan ett par komprometterande citat, vissa över tio år gamla, som uttalats av Sverigedemokratiska företrädare.”

Avpixlat – som är Sverigedemokraternas inofficiella nättidning – skriver att ”under andra halvan av intervjun urartade dock det hela då det ältades om samma gamla lösryckta kommentarer här och där”.

Fria tider (som formellt inte har med SD att göra) skriver att ”enligt kritikerna frångick Skavlan det vanligtvis gemytliga programformatet genom att låta SD-ledaren sitta kvar som ensam gäst i studion och, under förhörsliknande former, tvinga honom att stå till svars för uttalanden som företrädare för partiet gjort för över tio år sedan.”

Kritiken går alltså ut på att Skavlan var taskig mot Jimmie Åkesson och att citaten är lösryckta och gamla.

Intervjun höll på i 20 minuter. De svåra frågorna kom under de sista sju minuterna. Av de citat som Skavlan använde sig av var det visserligen något som var över tio år gammalt. Men de flesta exemplen var mer aktuella än så.

Den relevanta frågan som Skavlan ställde var följande: Hur många enskilda exempel krävs för att vi ska kunna tala om en partikultur?

Som av en händelse: I Expressen görs nu en granskning av personer som sitter i våra domstolar.

En kvinna som sitter i förvaltningsdomstolen i Göteborg för Sverigedemokraterna har till exempel förklarat att ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli ...” Plus en massa annan rasistisk smörja.

Hon ska bland annat besluta om personer som sökt asyl ska få stanna i Sverige eller inte.

Det är inte första gången som Skavlan ställer svåra frågor till en politiker. Under sin tid som utrikesminister pressades Carl Bildt om sitt tidigare engagemang i Lundin Oil – och hur det påverkade hans trovärdighet som den högste företrädaren för svensk utrikespolitik.

De medier som är knutna till Sverigedemokraterna ”rapporterar” om Skavlan-intervjun med Jimmie Åkesson ungefär som när Rysslands röst rapporterar om vad Putin har för sig.

Så vad skulle hända med medieklimatet om Sverigedemokraterna fick bilda regering? Kommer medier att tystas ”i sinom tid”, som riksdagsledamoten Kent Ekeroth uttryckte det? Eller är det Erik Almqvists syn som gäller, alltså han som i praktiken har styrt partiets nättidning Samtiden. Han sade så här på Twitter:

– “Fria val”, “pressfrihet”, “frihetsindex” osv är alla mått på grad av liberalmarxism.”

Vad ”liberalmarxism” är för något är minst sagt oklart. Men det är i varje fall inte ett positivt uttryck i Erik Almqvists ögon.

Tänk om Erik Almqvist skulle få bestämma över svensk mediepolitik – och därmed vilka frågor Skavlan ska få ställa.

Mer läsning

Annons