Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skicka ett brev i stället för ett mejl

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Tänk om du fick ett alldeles vanligt brev i din brevlåda. Alltså inte en räkning eller en reklamfolder. Utan just ett vanligt brev. En vän som skriver några rader om hur livet ter sig just nu. Och vet du, varken svenska FRA eller amerikanska NSA har en chans att läsa vad som står i brevet. Inte ens Google kommer åt innehållet. I Sverige gäller fortfarande lagen om brevhemlighet.

För en tid sedan skrev brittiska The Guardian om en domstolsprocess om Googles hantering av privata mejl. I en officiell inlaga till domstolen säger Google att du som privatperson inte kan förvänta dig någon integritet om du skickar mejl via Google. Människor som använder webbmejl borde inte bli förvånade om deras kommunikation körs genom en dator, konstaterar Google i inlagan. Ett tydligt besked till 425 miljoner människor som använder Googles mejlfunktion.

Mejl framstår som ett alltmer osäkert sätt att skicka meddelanden – om du vill att innehållet i meddelandet ska stanna mellan dig och mottagaren.

Med vanlig post är det annorlunda. Framför allt för att tekniken är mer svårscannad.

Det finns också en tydlig reglering. Det är uttryckligen förbjudet att öppna någon annans personliga brev. Straffet för att bryta mot lagen är upp till två års fängelse. Det finns visserligen vissa tillfällen då brev kan öppnas. Till exempel om adressen visar sig vara felaktig – och det inte finns någon avsändare på kuvertet att returnera brevet till. Men Postens personal får inte göra det. Brevet ska då skickas till Post- och telestyrelsen. Det sägs uttryckligen i lagen att personalen på Post- och telestyrelsen enbart får ta del av sådan information som gör att brevet kan returneras till rätt adress. Dessutom: medarbetarna i ett företag som distribuerar post har tystnadsplikt. De får exempelvis inte avslöja att de har noterat att personen X skriver brev till personen Y.

Brev får också öppnas av polisen, efter domstolsbeslut, vid misstanke om allvarliga brott.

Är oron för övervakning av mejl och annan elektronisk kommunikation överdriven?

Både ja och nej. Det är inte så att FRA är överdrivet intresserat av om du skriver ”puss och kram” till din älskade i ett sms. Eller om du i ett mejl skriver något som du vill hålla inom familjen. Risken att obehöriga får del av sådana uppgifter är liten.

Men misstag sker. Och den elektroniska övervakningen börjar bli väldigt massiv. FRA spanar på våra mejl. Amerikanska NSA gör samma sak. Dessutom spanar privata företag i allt högre utsträckning. Visserligen inte med syftet att sätta dit dig, utan snarare för att kunna skicka reklam. Om en rad företag och institutioner kartlägger din elektroniska kommunikation ökar risken för läckage och ryktesspridning.

Sannolikt är det så att nio av tio mejl är harmlösa, oavsett hur många som läser dem. Men någon gång om dagen, någon gång i veckan eller någon gång i månaden kanske du ska överväga att skicka ett vanligt brev, i stället för att klicka sänd-funktionen i ett mejlprogram. Då är skyddet för din integritet betydligt starkare.

Mer läsning

Annons