Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skicka Hägglund till Pride

Annons

Kristdemokraterna tar ställning: Personer som byter kön ska inte behöva tvångssteriliseras. Tidigare har bland annat KD i Örebro uppmanat partiledningen att ta ställning mot tvångssteriliseringar.

Nu kan alliansregeringen verka för att avskaffa en avskyvärd lagstiftning. Det finns inte längre något parti i regeringen som bromsar. Bland oppositionspartierna råder ett brett stöd för att avskaffa steriliseringskravet.

Kristdemokraternas partiledning anpassar sig till den verklighet som råder. Den ger inte efter för de mest konservativa medlemmarna.

Men Kristdemokraterna har ett grundläggande problem med sin trovärdighet när det handlar om homo-, bi- och transpersoners rättigheter. Det är att partiet alltid hamnar i bakvattnet. Kristdemokraterna backar in i framtiden i just dessa frågor.

I motioner till riksdagen har partiet fört krångliga och teoretiska resonemang om varför äktenskapet ska reserveras för man och kvinna. Och så har partiet hänvisat till vad som är bäst för barnen. Det skulle alltså vara lite farligt att växa upp med två föräldrar av samma kön.

Om partiledningen vill överraska skulle den snarare gå i spetsen för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter i någon enskild fråga. Göran Hägglund skulle kunna erbjuda sig att vara huvudtalare på Pridefestivalen i Stockholm. Men det skulle väl sända chockvågor rakt in i det egna partiet.

Kristdemokraterna bildades 1964 under namnet Kristen demokratisk samling. Valåret 2014 fyller alltså partiet 50 år. Då – i mitten av 60-talet – var det en högst kontroversiell uppfattning att påstå att homosexuella borde ha samma rättigheter som andra. Socialstyrelsen klassade homosexualitet som en sjukdom. Att en kristdemokratisk partiledare i framtiden skulle skriva en artikel på DN Debatt, om transsexuellas rättigheter kunde ingen föreställa sig ens i sin vildaste fantasi. Så det har trots allt gått framåt. Men mycket återstår.

Mer läsning

Annons