Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda världar i Korea

Det är inte bara en konflikt mellan två stater som nu utspelar sig på den koreanska halvön. Det är en konflikt mellan två vitt skilda världar.

Annons

Den nordkoreanska regimen skiljer sig från de flesta andra diktaturer som en gång ingick i den sovjetiska eller kinesiska intressesfären. Det är en kommunistisk monarki, där makten går i arv. Tredje generationen verkar nu vara på väg att ta över. Det är också en nekrokrati. En död person, Kim Il Sung, är fortfarande president.

Pressfriheten i Nordkorea är näst sämst i världen, anser Reportrar utan gränser.

Sydkorea är en väl fungerande demokrati. Pressfriheten i Sydkorea är, enligt Reportrar utan gränser, bättre än i flera europeiska länder, till exempel Italien och Frankrike.

När Koreakriget var slut hade människorna i Sydkorea en inkomst per capita på 67 dollar. I år har den stigit till 20 000 dollar. Nyligen var Sydkorea värd för ett toppmöte med världens mest betydelsefulla ekonomier. Vi köper tv-apparater, bilar och mobiltelefoner från Sydkorea.

Nordkoreas inkomstläge är svårt att uppskatta, eftersom landet är så slutet. Men på sin höjd rör det sig om en levnadsstandard som ligger på en tiondel av den i Sydkorea.

Nordkorea har en enda styrka. Landet satsar enorma belopp på sin krigsmakt, medan den egna befolkningen svälter. Och sedan några år har landet kärnvapen.

Den nordkoreanska propagandan spyr ut invektiv mot vad den kallar ”marionettregimen” i Sydkorea. Men samtidigt är den nordkoreanska ekonomin i hög grad beroende av just Sydkorea. Nästan 40 procent av exportinkomsterna kommer från Sydkorea.

Många av de länder som en gång ingick i Sovjetväldet var ett underverk av öppenhet, jämfört med Nordkorea. Det är svårt att över huvud taget läsa regimen i Pyongyang. Vad är det den vill? Och vilka åtgärder måste vidtas för att få den på andra tanker? Regimen agerar inte rationellt.

Hoppet står nu till att Kina ska kunna påverka Nordkorea. Kina var allierat med regimen i Nordkorea under Korea-kriget och har fortfarande förhållandevis goda relationer med Pyongyang-regimen. Kina vill för allt i världen inte att Sydkorea – som är en betydande handelspartner – ska råka illa ut.

Mer läsning

Annons