Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa språktestet

Annons

Folkpartiet plockar upp sitt gamla krav på språktest för svenskt medborgarskap. Det är obegripligt eftersom det skymmer sikten för partiets andra förslag som är betydligt mer konstruktiva.

I går lanserade tre FP-ministrar partiets integrationspolitiska program. Kritiken lät inte vänta på sig. Det är bra på många sätt. Det politikområde som klumpas ihop under rubriken integration är en måttstock på vilket samhälle vi har och vill ha. Det är politik, som måste debatteras och inte bli ett reservat för främlingsfientliga krafter.

Den första av de åtta punkterna i FP:s program är den viktigaste. Den markerar grunden, precis som skollagens portalparagraf om en likvärdig skola för alla, eller regeringsformens formulering om att all makt utgår från folket.

Den första punkten säger att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land som välkomnar invandring. Det är så Sverige ska vara. Vi ska ta emot flyktingar med skyddsbehov eftersom det är moraliskt riktigt. Vi har också ett egenintresse som inte har med höga ideal att göra: att välkomna ny arbetskraft för framtiden.

Så långt är programmet okontroversiellt -  utom för Sverigedemokraterna, som anser att invandringen är ett problem i sig.

Politik bygger på grundläggande värderingar. Den som anser att alla människor har lika värde oavsett ursprung är rustad att möta olikheter och vill hitta lösningar på problem för individernas och allmänhetens bästa.

Det är de konkreta förslagen som blir kontroversiella. Folkpartiet vill ändra på föräldraförsäkringen så att utrikesfödda kvinnor snabbare ska kunna komma ut i samhället och ta jobb och inte få sin försörjning via föräldradagar. Att motverka denna kvinnofälla är god liberal politik.

Att kräva motprestation för bidrag är helt rätt. Det ska gälla alla. Här måste Folkpartiet förtydliga sitt förslag.

De flesta punkterna i FP-programmet ställer krav på det svenska samhället i första hand, på utbildning och yrkespraktik. Det är i det flesta fall inte den arbetslöses fel att hon eller han inte har jobb. Den insikten är grundläggande.

Kravet på språktest för medborgarskap borde FP skippa. Svenskt medborgarskap är ingen medalj. Det är allt det andra som spelar roll – bra utbildning och jobb.

Mer läsning

Annons