Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens bittra tårar

Vackra höstdagar, som i går, lockar många ut för att leta svamp och lingon. Visst är det roligt att komma hem med fulla korgar, men vistelsen ute, matsäck och umgänge, är egentligen lön nog för mödan.

Annons

För några hundratal människor är bärplockning på blodigt allvar. I helgen valde 120 thailändska bärplockare att ta bussen till Arlanda från västerbottniska Åsele för att sedan flyga hem. Utan att ha fått ut sin lön.

En av ägarna till bärföretaget har försvunnit med alla pengar. I detta fall handlar det med största sannolikhet om ren kriminalitet. Men vi har hört historien många gånger förut detta år, om fattiga människor som satt sig i skuld för att ta sig till Sverige för att tjäna pengar till sina familjer med hårt slit under några månader i skogen. För de allra flesta har arbetsresan till Sverige medfört att de kommit hem än värre skuldsatta.

Utnyttjandet av kineser, vietnameser, thailändare och bangladeshare som arbetskraft i de svenska skogarna är en skandal. Fattiga människor som är beredda att arbeta hårt har lurats på det mest skändliga sätt. Dessa människor har blivit offer för oklarheter mellan svenska företag och bemanningsföretag från hemländerna. Eller för rena bedrägerier som i fallet Åsele.

För två år sedan kom en lag om att det är bärföretagen själva som får avgöra om de måste rekrytera arbetskraft från länder utanför EU. Och de måste det. För svenskar, polacker, estländare och andra EU-medborgare är slitet i skogen inte värt förtjänsten.

Lagen gäller, både före och efter 2008, alltså om det råder brist på arbetskraft. Det krävs ingen expertkunskap för att inse att så är fallet.

Det är andra regler som måste till för att de eländiga åren av bärskandaler ska brytas. I dag skyller alla på alla. Det enda som står helt klart är att förlorarna är familjeförsörjare som vågat mycket mer än de flesta för att kunna betala sina barns skolgång.

Den svenska modellen måste gälla även i skogen. Det bästa är att arbetsmarknadens parter åter får ett gemensamt ansvar genom avtal, i stället för dagens klart otillräckliga lag. Facket borde sätta en ära garantera bra arbetsvillkor för thailändska gästarbetare.

Allting har ett pris, även de vilda bären.

Mer läsning

Annons