Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens farligaste djur lever farligt

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

I morgon börjar i våra trakter jakten på eTT av skogens farligaste djur. I hela Sverige ska 100 000 jägare försöka fälla sin beskärda del av landets 300 000 älgar. Jakten är ett passionerat fritidsintresse som gör nytta, inte minst för de lyckligt lottade som kan kalasa på detta ekologiska kött.

Den som följer den svenska debatten måste tro att vargen är det farligaste vilddjuret, åtminstone om man får tro jägarorganisationerna. De argumenterar med hetta för att stammen ska hållas nere till ett minimum. Helst ska det inte finnas några vargar alls.

Vargen är farlig. Det är sant. Vargen är en livsfara på fyra gråben för andra djur i skogen, särskilt älgen. Älgen, detta vandrande köttberg, är vargens särklassiga favoritföda. Den älg som gör en rationell riskbedömning prioriterar människan som ett mycket större hot. Nio av tio dödade älgar är människans rov. Enbart fyra procent blir vargmat.

Människor behöver varken frukta vargen eller älgen i skogen. Utom den människa som släpper sin hund lös. Under förra året dödades 20 hundar av varg i Sverige.

Människorna har anledning att vara på sin vakt för älgen – utanför skogen. Hittills i år har det inträffat 138 bilolyckor med älg enbart i vårt län. Bilarnas karosser är inte konstruerade för att klara krockar i takhöjd med en 300-kilos bjässe. Risken för svåra skallskador är stor.

Färre älgar minskar risken för bilolyckor. I det bilberoende Sverige gör alltså jägarna en insats för att minska risken för dödliga möten mellan människan och skogens konung.

Jägarna gillar jakt, det säger sig självt. Upplevelsen blir också förhöjd om det finns gott om vilt. Så jägarkåren vill gärna att det finns många älgar i skogen. Och även jag, som tycker att älgkött är en delikatess som man med gott miljösamvete kan kosta på sig, trots priset.

Många skogsägare har en annan inställning. Älgen är en svuren vegetarian som har tallskott som älsklingskost. Späda träd stympas av hungriga älgar och hindras från att växa sig stora och lönsamma för skogsbrukarna.

Skogsägarna måste räkna nästan omänskligt långsiktigt. De ungträd som blir älgmat i dag är planerade att avverkas om 80 år. Beräkningar från förra vintern talar om ett bortfall av 3,2 miljarder kronor om året i den avlägsna framtiden för det som älgarna sätter i sig i dag.

Samexistensen mellan människa och älg är en balansgång. Det handlar inte om två likvärdiga motparter utan om den ena sidans totala maktmonopol. Olika mänskliga intressen ställs i sin tur mot varandra. Skogsägarna vill hålla nere älgstammen. Jägarna vill ha många älgar – för att kunna skjuta många. Bilisterna vill ha få älgar. Jag vill ha mer älgkött i affären i hopp om att det blir något billigare. Att den högst omänskliga vargen också vill ha gott om älgar är givet.

Älgjakten är ett svenskt maktspel i miniatyr. Olika intressen krockar med varandra och resultatet blir en kompromiss. Inte alltid den bästa lösningen, men den enda mänskligt möjliga.

Mer läsning

Annons