Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever förlorare på oreglerad friskolemarknad

Bara ett par veckor innan terminens slut meddelade friskolekoncernen JB Education att skolverksamheten läggs ner. En handfull skolor sätts i konkurs medan till exempel gymnasiet i Örebro övertas av Stiftelsen Stadsmissionens skola.

Annons

 Avvecklingen är bara en i raden – vid årsskiftet stängdes till exempel Walther-skolan i Karlstad ner utan förvarning för varken rektor, lärare eller elever. Fler konkurser är att vänta: mindre barnkullar har skapat en situation där skolorna helt enkelt erbjuder fler studieplatser än vad det finns elever.

Men Anders Hultin, vd för JB Education, är inte missnöjd. Han menar i en debattartikel (DN 4/6) att avvecklingen är att betrakta som ett bevis på att friskolesystemet fungerar då hans skolor helt enkelt inte höll kvalitet nog. Det är givetvis ett förhållningssätt. Ett mindre smickrande sätt att se på saken är att ägarnas investering i koncernen inte gav önskvärd avkastning. I stället för att förbättra kvaliteten och ta elevernas utbildning på allvar valde de att investera sina pengar i mer lönsamma affärer. Såklart. Deras verksamhet går ut på att skapa lönsamhet och utan krav på motprestationer saknar de incitament att agera annorlunda.

Enligt ledamöter från Kungliga Vetenskapsakademien är det svenska skolsystemet unikt i en internationell kontext (SvD 27/3). ”Med undantag av ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag.”

Och Anders Hultins glättiga humör till trots: skolväsendet är inte vilken marknad som helst. Själva finessen med den oreglerade marknaden – konkursen – får här ödesdigra konsekvenser för individer såväl som samhället i stort. Många av de elever som valde Hultins skola vet inte vad som väntar dem i höst.

I ett förslag från Friskolekommittén presenterades nyligen en rad regler för att minska skolmarknadens avarter. För att undvika nedläggning mitt i elevernas studietid föreslår kommittén till exempel en ägarprövning där Skolinspektionen ska försäkra sig om att ägarna har ”långsiktiga ambitioner” innan nya skolor får startas. Men med undantag för dess signalvärde är förslaget tämligen uddlöst. Om Skolinspektionen för ett år sedan hade frågat JB Education eller Walther-skolorna om tanken var att driva verksamheten på lång sikt hade de givetvis svarat ja. Hur det gick vet vi redan.

Bara det faktum att sex riksdagspartier kom överens inom kommittén skvallrar om hur tunt innehållet i själva verket är. Mer drastiska åtgärder och tuffare tag krävs. Marknadsliberala krafter har låtit de ideologiska skygglapparna skymma sikten under allt för lång tid. ”Att ställa krav i skolan är att bry sig” brukar utbildningsminister Jan Björklund (FP) ofta säga och syfta på elever och lärare. Det är dags att de orden också börjar gälla ägarna till landets friskolor.

Mer läsning

Annons