Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor som Skol-inspektionen inte får stänga

Annons

Det kom ett mejl från Skolinspektionen med anledning av ledarkrönikan om Lundsberg som publicerades på fredagen. Krönikan ställde bland annat frågan: Skulle Skolinspektionen våga stänga en kommunal skola?

Svaret är: Skolinspektionen får inte stänga en kommunal skola. Detta drastiska beslut kan enbart användas gentemot friskolor. Fel av mig alltså!

Skolinspektionen kan agera på andra sätt gentemot kommunala skolor. Den kan ålägga skolan att göra förändringar och elevombudet kan hjälpa kränkta elever att stämma kommunen i domstol.

Visst finns det viktiga skillnader mellan en kommunal skola och en friskola. Den kommunala skolan styrs direkt av de folkvalda i kommunen. De har en större möjlighet att ingripa i verksamheten.

Lundsberg är i och för sig en väldigt speciell skola, en mer sluten värld än de flesta andra skolor, både friskolor och kommunala skolor.

Men om det nu skulle vara så att det år efter år förekommer kränkningar på en kommunal skola. Borde inte den skolan underkastas samma tillsyn och samma bestämmelser som en privat skola? Tänk om vi fick höra att elever på en kommunal skola har bränts med strykjärn?

Jag hade fel i sak. Men jag tycker ändå att frågeställningen är aktuell.

Mer läsning

Annons