Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrik inte ”Lena är dum”

Annons

I dag sammanträder Örebros nya kommunfullmäktige. I förrgår kom ett budgetförslag från den nya konstellation som ska styra Örebro under de kommande åren, det vill sägas Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Folkpartiets Staffan Werme säger att majoritetens budgetförslag är ett ”hån mot demokratin”, eftersom underlaget är tunt. Sannolikt kommer oppositionen att driva igenom en återremiss. Det innebär att beslutet om budgeten fattas efter sommaruppehållet.

Socialdemokraternas Lena Baastad säger att Moderaterna knappast menar allvar med sitt krav om satsningar på city, eftersom partiet vill skjuta upp beslutet.

Jo, visst kan vi förstå att de styrande vill komma igång så fort som möjligt. Örebropolitiken har legat på is, eftersom det förekom oegentligheter på valdagen 2010 – och det blev ett omval den 15 maj.

Men oppositionen har rätt att driva igenom en återremiss, om de vill ha ett bättre underlag. Osis Lena Baastad! Det är bara att acceptera! Det är inte särskilt sensationellt att oppositionen vill ha lite mer tid på sig för att gå igenom ett budgetförslag som presenterades två dagar före fullmäktige.

Det finns en fälla som Örebros politiker nu bör försöka undvika. Det är att använda en politisk retorik som liknar ett litet barn som står och skriker ”Staffan är dum” eller ”Lena är dum”. Dämpa tonläget en liten aning, så ska det säkert bli en intressant mandatperiod i Örebro under de kommande åren.

Nej, det handlar inte om att vi vill ha en lam debatt i Örebros kommunfullmäktige. Den får gärna vara skarp. Men den får också gärna vara saklig. Och förutsättningarna för intressanta debatter i fullmäktige borde vara goda, eftersom de styrande kommer att kritiseras från både vänster och höger. Men debattklimatet under valrörelsen och under den förra mandatperioden har inte varit på topp.

Om drygt tre år är det val igen. Det är inte sannolikt att det blir exakt samma konstellation som styr Örebro efter 2014. Dagens politiska motståndare kan vara morgondagens allianspartner. Det bör ledamöterna i fullmäktige ha i åtanke under de kommande tre åren.

Mer läsning

Annons