Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda våra grannländer!

Det har inte kommit plötsligt, utan stegvis. Men vi kan definitivt säga att det är här: Det kalla kriget 2.0.

Annons

En vändpunkt var oktober 2014, när försvaret återigen jagade en ubåt i Stockholms skärgård.

På fredagen blev det officiellt att försvaret anser att det är helt säkert att det verkligen var en ubåt. Inte en ”möjligt ubåt” alltså, utan en riktig ubåt.

Nationalitet har inte kunnat fastställas. Men det krävs ingen djupare säkerhetspolitisk analys för att konstatera att det är Ryssland som har ett intresse att demonstrera sin militära makt i området kring Östersjön.

Någon kommer säkert att ställa frågor av typen ”kan vi utesluta att det inte var en ubåt från Nato?”. Nej, det är klart att vi inte kan. Vi kan inte heller utesluta att Indonesien eller Sydkorea kan ha skickat ubåtar in i Stockholms skärgård. Och faktiskt: Fijiöarna lär ha tillgång till en mindre ubåt. Men vi kan göra en bedömning av rimligheten.

President Putin struntar högaktningsfullt i att den ryska rubeln faller till rekordlåga nivåer. Han struntar i att den ryska befolkningen nu börjar märka den ekonomiska nedgången. Han struntar i att hans egna undersåtar drabbas av sanktioner från EU och USA. För det viktiga för honom är inte den egna befolkningens välstånd, utan att Ryssland ska uppnå något som liknar Sovjetunionens ”fornstora dagar”.

Ubåtarna kan vi nog hantera. De ryska kränkningarna av svenskt luftrum kan vi nog hantera.

Det är österut som vi måste rikta vår uppmärksamhet, mot länder som Estland, Lettland och Litauen. Här måste Nato markera att det är stopp för rysk expansion. Och det måste ske i god tid innan Putin får för sig att skicka stridsvagnar och soldater med borttagna nationalitetsbeteckningar för att stödja en ”rebellrörelse” som vill utropa ett eller annat område som ”folkrepublik”.

Och när Ryssland nu fortsätter kriget mot Ukraina är det dags för EU och USA att skärpa sanktionerna mot Ryssland ytterligare ett steg. Inte bara för Ukrainas utan också för vår egen skull.

Mer läsning

Annons