Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på valfriheten

Har kommunledningen i Örebro koll på vad som händer? Det är den fråga vi måste ställa oss när en prognos pekar på ett underskott på 100 miljoner för vård- och omsorgsnämnderna.

Annons

Större delen av underskottet förklaras av att äldre i Örebro har valt privata aktörer i stället för att välja kommunens tjänster. Det är naturligtvis helt i sin ordning. Nämndens ordförande Rasmus Persson (C) hyllade lagen om valfrihet när underskottet diskuterade i kommunfullmäktige på onsdagen. Det återstår att se hur de kommande prognoserna ser ut.

Men om nu förvaltningen börjar märka att de äldre vill ha tjänster av andra än den kommunala omsorgen, så borde det finnas mekanismer som korrigerar det, Och det ska ske innan prognoserna börjar peka på underskott i mångmiljonklassen. Så har det tydligen inte varit. Rasmus Persson sammanfattade läget med att förvaltningen anställt personer för pengar som inte finns. Det är ett förhållande som faller tillbaka på den politiska ledningen. Den är ansvarig för att organisationen fungerar.

I fullmäktige fördes sedan en upprörd debatt om vem som är mest för välfärden. Moderaten Anders Åhrlin försöker konsekvent att placera sig till vänster om Socialdemokraterna genom att hela tiden kräva mer pengar till vård, skola och omsorg. Den här gången föreslog Moderaterna att vård och omsorg skulle få ytterligare 9,6 miljoner kronor genom att plocka pengar från andra verksamheter.

Okej, sådant kan diskuteras. Men skillnaden är ju inte gigantisk mellan Moderaternas förslag och majoritetens. 9,6 miljoner kronor kan låta som mycket pengar för en vanlig löntagare. Men det räcker inte på långa vägar för att komma till rätta med ett underskott på omkring 100 miljoner.

Om många väljer privata alternativ, måste kommunen skära i sin verksamhet. Och det ska ske innan paniken börjar lysa i ögonen på tjänstemän och politiker. Skyll inte på valfriheten!

Mer läsning

Annons