Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skynda på nu Carlgren!

Terapeutisk vargjakt skulle minska motståndet mot vargar, inte minst i jägarkåren. Sedan skulle varg utplanteras i viss områden, för att minska inaveln.

Annons

Så var det tänkt att regeringens vargpolitik skulle fungera.

Men det blev ett bakvänt förfarande. Det gick snabbt att komma i gång med den licensjakt som EU-kommissionen anser vara olaglig. Det har gått betydligt trögare med inplantering.

Om EU-kommissionen envisas med att säga nej till vargjakt, kan det sluta med att regeringens vargpolitik havererar.

Nu har EU-kommissionen formellt gett tummen ner för vargjakten. Kommissionen har beslutat att skicka en underrättelse till Sverige. Miljökommissionären Janez Potocnik höjer ett varnande finger och säger att vargjakten är olaglig. Sedan blir det en lång process. Det kan antingen sluta med att regeringen och EU-kommissionen till slut kommer överens om hur EU:s direktiv om bevarande av vilda djur och växter ska tolkas.

Eller också hamnar Sverige inför EU:s domstol.

Miljöminister Andreas Carlgren upprepar gång på gång: vargjakt tillåts för att skapa acceptans för vargen på landsbygden. Samma argument användes för övrigt av statsminister Fredrik Reinfeldt i ett telefonväkteri på onsdagen.

Men någon undantagsregel som säger att jakt på en utrotningshotad art är tillåten för att skapa acceptans för arten finns inte i direktivet.

Om Andreas Carlgren ska övertala kommissionen att avstå från att stämma Sverige inför EU:s domstol, måste han byta argument. Argumentet om acceptans kan möjligen duga i den svenska debatten. Men inför EU är det ett icke argument. Något sådant undantag finns inte i lagtexten.

När utplanteringen väl kommer i gång, kan det stärka Carlgrens argument i dialogen med EU-kommissionen. Men då måste utplanteringen komma i gång snart. Skynda på nu Carlgren!

Och uppriktigt sagt: det är inte säkert att det räcker med utplantering. Kommissionen radar upp sju invändningar mot den svenska vargpolitiken. Till exempel anser kommissionen att begränsningen till 210 vargar är godtycklig. Kommissionen kritiserar också Sverige för att sakna en förvaltningsplan för vargen.

Borde vargen över huvud taget en EU-fråga? Ja, eftersom det är en gränsöverskridande fråga. Sveriges vargpolitik påverkar även Finland och Norge.

Mer läsning

Annons